cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Ha látnánk kívülről, hogyan tartjuk magunkat, miközben a telefont nyomkodjuk, elborzadnánk. Mi történik a testünkben, miközben a szuper, az életünket megkönnyítő – és ugyanakkor korlátozó – eszközöket használjuk? Ne csak nézzük, de lássuk más szemszögből is, jelen esetben a testünk felöl a dolgokat…

Görbe hátú fiatalok

Éppen hazafelé tartottam, amikor az utcasarkon észrevettem egy kamaszkorú fiatal srácot, aki teljesen elfeledkezve a világról nyomkodta a telefonját, miközben a buszra várt. A tartása nem csak oldalról és túlzás nélkül, nem csak gyógytornász szemmel nyújtott siralmas látványt. Hátra feszítette a térdeit, előre engedte a hasát, ezzel túlfeszítette a derekát, hátával görbén előre hajolt, a fejét pedig mélyen előre lógatta, hogy a mellkas magasságban tartott telefon kijelzőét láthassa. A teste a hátától lefelé szinte „lógott az ízületein”. Akkor mondjuk ezt, ha túlterhelődnek az ízületek, mert az izmok azon a területen semmit nem tartanak, tehát minden teher az ízületeken, és a porckorongokon nyugszik. Ezek a túlságosan megnyúlt izmok, tehát, nem hogy nem tartanak, de egy idő után elkezdenek a helyzetnek megfelelően ellen tartani is, és az arra hajlamos területeken befeszülnek, csomóssá vállnak, majd egy idő után a fájdalom is megjelenik. Sajnos azonban leginkább a kamaszokra, de általánosságban a ma emberére jellemző a görbe hát, az előrehajló fej, akár az ágyon törökülésben ülnek előre görnyedve, vagy a megállóban állnak előre hajolva, legyen szó a dolgozó középkorúakról, vagy az unokákat a Facebook-on leső idősebb korosztályról.

Biztos megélhetést fog nyújtani a gyógytornász végzettség

A technikai fejlődés vívmányai, az okos telefonok, a tabletek, és társaik újabb és újabb kapukat nyitnak meg számunkra, nélkülözhetetlenek a napi kapcsolattartás, a munka, de a tanulás során egyaránt, és persze forradalmi lehetőségeket rejtenek magukban, ugyanakkor a testünk szempontjából égető lenne a változás, változtatás elindulása. Azt gondolom ugyanis, ha mindez így folytatódik, hogy a jövő gyógytornászainak egy cseppet sem kell majd aggódniuk a megélhetésükért, sőt! A most felnövekvő generáció, a mostani kamaszok huszonévesen, azaz már tíz év múlva, ha nem előbb, meg fognak jelenni a rendeléseken, ilyen vagy olyan mozgásszervi panasszal. Ha jól tippelek, leginkább a hát felső szakasza, a nyak, a derék, és maga a gerincoszlop fog fájdalmakat okozni. Éppen ezért egyre nagyobb szükség lesz jól képzett mozgásszervi szakemberekre.

Mit tehetünk szülőként, és mit tesz a terapeuta?

Egyrészről, szülőként szabjunk határt az okos eszközök használatának, és találjuk meg együtt a gyerekhez leginkább passzoló sportolási formát. Hiába is fogunk rászólni tudatos szülőként, hogy húzza ki magát, ne álljon, vagy üljön görbén, sajnos, helyesen csak akkor tudja tartani magát az ember, ha ez nem kerül nagy fáradtságába, azaz, ha az izomműködés egyensúlyban van. Ez azonban „rászólásra” nem fog működni, ezért a terapeutának és persze az egyénnek is dolgoznia kell, mégpedig kitartóan.
Másrészről, terapeutaként elmagyarázzuk, hogy mire kell figyelni a különböző eszközök használata során, megmutatjuk, hogyan tudjuk megtámasztani a hátat, hogyan emeljük megfelelő magasságba az eszközt, hogy az a legkevésbé terhelje túl a gerinc izmait. Fontos, hogy a laptop előtt is egyenes derékkal, és háttal üljünk, és megfelelő magasságba állítsuk a széket, és az asztalt is, amin az eszköz van. Éppen ezért a rendelőben azt is átbeszéljük, melyek azok az ergonómiai helyzetek, amelyek egy eszköz használata során egyénileg fontosak lehetnek. Hiszen akár felnőttről, akár gyerekről van szó, minél több időt töltünk el helytelen pozícióban, annál inkább rögzül a rossz tartásminta, mely előbb utóbb fájdalmas panaszokhoz fog vezetni. Sajnos a mai felnőtt korosztályra is igaz, hogy rengeteg időt töltenek el a számítógép előtt ülve, tehát az ergonómia az esetükben is kimagasló jelentőséggel kellene, hogy bírjon. Nem utolsó sorban persze, terapeutaként kezeljük azokat a területeket, ahol ez szükséges, oldjuk a feszüléseket, helyreállítjuk az egyensúlyt, továbbá megtanítjuk a helyes tartásra. Ahhoz azonban, hogy meg is tudja tartani azt, izomerőre, és izomegyensúlyra van szükség. Éppen ezért megtanítunk egy tornát, ami segít a helyes testtartás alkalmazásában, könnyebb megtartásában bármilyen helyzetben. Nem utolsó sorban pedig mi is bíztatjuk a fiatalt a rendszeres sportolásra, hiszen addig se nyomkodja az okos eszközöket és még az izomzata is fejlődik, mely szintén támogatja a helyes testtartást.

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák