Craniosacralis terápia, Az új 007-es filmben is ezt ajánlják | | Manuális terápia

Craniosacralis terápia, Az új 007-es filmben is ezt ajánlják

Közzétéve: 2016-09-15 | Hozzászólások: 0

A craniosacralis terápia egy olyan szelíd módszer, ahol terápiát nem a terapeuta, hanem maga az egyén, a páciens teste, kötőszöveti rendszere határozza meg. A kezelés hatására kioldódnak a testben lévő blokkok, és beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai. A craniosacralis terápiával elképesztő eredményeket lehet elérni akár hosszabb ideje fennálló, vagy éppen hirtelen kialakult probléma esetén egyaránt. Már a legújabb James Bond filmben, a Spectre-ben Dr. Swann is a craniosacralis terápiát ajánlja a traumán átesett kliensének. Lássuk csak miért is!

Holisztikus szemlélet

8076e756-a6a2-4348-9acf-93c785dce535Elvárásoknak való megfelelés, folyamatos stressz, rohanás és idegeskedés, nem csak az ügynökök sajátja, de mindennapjaink jellemzői. Nem csoda hát, ha előbb utóbb lázad a test, és jeleket küld felénk, ez így nem mehet tovább. Fáradékonyak, ingerültek vagyunk, fáj a nyak, a derék, a hát, ha pedig mindez nem elég, hát akkor jön a depresszió, az érdektelenség, vagy éppen a düh. A craniosacralis terápia egy holisztikus szemléletű kezelési módszer, mely az egyén ritmusában hat, harmonizálja a testet, a lelket, a szellemet. A craniosacralis terápia egyfajta manuálterápiás módszer, de egészen egyszerűen úgy is megfogalmazhatnám, mint a craniosacralis terápia atyja, John E. Upledger: „A craniosacralis terápia hidat ver a klasszikus fiziológiai és az energetikai anatómia közé”.

 

Az ügynökök is csak emberek

Amikor a moziban ülve egyszer csak azt hallottam, hogy dr. Madeleine Swann is a craniosacralis terápiát javasolt a kliensének, hangosan felnevettem! Ez már jelent valamit, gondoltam magamban, hogy a legújabb 007-es filmben is a craniosacralis terápia lesz a végső megoldás, és a csinos, szőke pszichológus hölgynek nagyon is igaza van! Hiszen a poszt traumatikus stressz állapot feloldására, – ahogy azt a doktornő is a diktafonjára mondta – az egyik legjobb választás egy olyan terápia, ahol nem kellenek szavak, vagy csak néhány mondat is elég ahhoz, hogy beinduljanak a gyógyulási folyamatok. Az ügynökök, persze lehetnek szuperhősök, ám ők is csak emberek, akiket munkájuk során rengeteg stressz ér. A felhalmozott feldolgozatlan, és folyamatos szorongás, egy sor biokémiai láncreakciót indít be és tart fenn a szervezetben, melyet egyrészt a hormonok, másrészt a vegetatív idegrendszer irányítása alatt állnak. Ha pedig felborul az egyensúly, az idegrendszer diszharmonikus működés folytán a legtöbbször depresszióról, közönyről, rosszkedvről, vagy kedvetlenségről, de agresszióról és dühről is beszámolnak a páciensek. A craniosacralis terápia nem csupán mérsékli a feszültséget, de a feldolgozatlan traumák felszínre jutásában is óriási a szerepe, melyet számtalan tanulmányban is bizonyítottak.

Egy finom hangolású rendszer

A craniosacralis terápia ugyanis azzal a nagyon finom, és érzékeny, rögtön reagáló rendszerrel dolgozik, mely az egész testünket átszövi, az idegrendszerünket beburkolja. Ez a rendszer elsősorban a kötőhártya, mely közvetíti a craniális ritmust, ami az agyvíz keringés keményagyhártyára (dura matere) gyakorolt nyomásváltozásából adódik. Ez a ritmus ugyanúgy érzékelhető az egész testben mint a légzés, vagy szívünk dobbanása. A ritmus üteméből, erősségéből, tapinthatóságából a terapeuta meg tudja állapítani, hol található a testben elakadás, és azt harmonizálva beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait.

Rendet tesz az érzelmek kusza világában

Végezetül a craniosacralis terápia nem csupán a fizikai síkon hat, de a kötőszövetben (fascia-ban) a test bármely részén tapintható áramlás képes feloldani, elsimítani az érzelmek kusza gubancait, a szorongásokat kioldja, és nagyban csökkenti a stresszt. A craniosacralis terápia az egyik legjobb választás, ha stresszoldásról van szó, legyen az egy hosszan tartó folyamat következménye, vagy egy akut helyzet feloldása.

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..