cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Tudod, hogy a mozgás, sportolás jót tesz. De ez nem mindig elegendő ahhoz, hogy tényleg mozogj is. Ezzel nem vagy egyedül. Sokunknak probléma ez.
Sőt! Ebben a nehéz járványhelyzetben még nehezebb. Otthonról dolgozunk, ami lássuk be sokszor lehet, hogy még stresszesebb. Nem tudunk elmenni a megszokott edzőtermünkbe. De a szabadtéri sportolás a biztonságos távolság betartásával lehetséges. Kalandra fel hát! És irány a szabad!

Nézzük meg közelebbről hogyan kezdjünk el rendszeresen mozogni, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Hisz ez segíti immunitásunkat.

Mennyi mozgás kellene minimum?

Felnőtteknek hetente legalább 150 perc közepes intenzitású testmozgást javasolnak a szakemberek.

Miért is jó ez?

  • Jobban alszol.
  • Több energiád lesz.
  • Jobb lesz a hangulatod.
  • Világosabban gondolkodsz és jobban működik az emlékezeted.
  • A csontjaid erősebbé válnak.
  • Csökken a cukorbetegség kockázata.
  • Jelentősen csökkent számos rákbetegség kockázata.
  • És nem utolsó sorban segít a súlyunk normalizálásában és szívünk egészségében.

Tehát, ha hosszú és egészséges életet szeretnél élni, aktívnak kell lenned.

Sokan úgy vannak vele, hogy ezt könnyebb mondani, mint megtenni. Valójában könnyebb a fizikai aktivitás növelése, mint gondolnád.
Nem kell drága felszereléseket sem vásárolni, vagy csatlakozni rögtön egy sportegyesülethez. És szinte amint belefogunk, máris elkezdjük élvezni a fizikai aktivitás előnyeit. Már egy kis mozgás beillesztése a napi rutinunkba hosszú távon kihat az egészségünkre, jó közérzetünkre.

Remek például az intenzív gyaloglás. A futáshoz hasonló egészségügyi előnyökkel jár, ráadásul sokkal alacsonyabb a sérülés kockázata. A séta szinte ingyen van, csak egy kényelmes cipő kell hozzá. Napi 22 perc séta, vagy két 11 perces séta, hetente már kb. 150 percet jelent.

Nem csalás, ha a heti 150 percet kis lépésekre osztod.

Valójában még azoknál az embereknél is, akik fizikailag rendben vannak és minden nap mozognak, kritikus fontosságú az ülés időszakainak megszakítása. Még akkor is, ha elegendő testmozgást végzünk, a nap hátralevő részében visszavonhatja az edzés egészségügyi előnyeit a sok ülés.

Ha még nem állsz készen arra, hogy hetente 2,5 órányi testedzést végezz, nagyszerű kiindulási cél lenne az ülésre fordított idő csökkentése.

Célok kitűzése

Számos szakértő a célok kitűzéséhez a SMART (specifikus, mérhető, elérhető, realisztikus és időalapú) módszert használja. Ez az egyszerű módszer segíthet elérni egy olyan célt például, hogy kevesebbet ülj és többet mozogj:

Specifikus:
Ahelyett, hogy „kevesebbet ülök, többet mozgok”, nevezd meg, mikor, mit és hogyan fogsz csinálni. Milyen lépéseket fogsz tenni a célodért. Például állíts össze egy listát arról, hogy hogyan mozoghatsz többet minden nap. Például: Minden hétköznap lift helyett lépcsőn megyek a haza.

Mérhető:
„Kevesebb”, „több”: ezeket nehéz mérni. Ehelyett „5 percig sétálok minden üléssel töltött óra után”. A cél mérésének módja nélkül nehéz lesz tudni, mikor érted el.

Elérhető:
Ha jelenleg egyáltalán nem sportolsz, akkor a heti 150 perc nem reális. De mi lenne, ha hetente három 20 perces sétát terveznél például vagy 10 perces szobabicklizést? Ezt növelheted a cél elérése után. És olyan tevékenységet válassz, amit élvezel. Ha tudod, hogy utálod a futást, kevésbé valószínű, hogy eléred azt a célt, hogy minden nap fuss.

Reális célok:
Az új céljaidnak téged kell szolgálni, és illeszkedniük kell az életmódodhoz. A kihívást jelentő célokat oszd fel kisebb, reálisabb célokra, hogy segítsen a pályán maradni.

Adj meg egy időt, ameddig teljesíted a célt.
Például, minden nap délre megteszel bizonyos számú lépést? Vagy április közepére már hetente 150 percet is mozogsz? Így sokkal valószínűbb, hogy a célok hosszú távon kitartanak.

Kövesd nyomon az előrehaladásod hagyományos naplóban vagy a sok okostelefon-alkalmazás egyikében. Ha látod, hogyan haladsz előre, könnyebb lesz fenntartani a rutint.

Használd kreativitásod, hogy többet mozogj:

  • Parkolj távolabb a munkahelyedtől, az üzlettől, a könyvtártól stb.
  • Sétálj a munkahelyi szünetek alatt.
  • Ahelyett, hogy kávéznál a barátaiddal, inkább sétálj velük.
  • Amikor telefonálsz, állj fel és járkálj.
  • Ha nincs kutyád, akkor is sétáltathatsz például menhelyen kutyáját. A kutyák nagyszerű edzőpartnerek! 🙂

Az úton persze elkerülhetetlenül kudarcok is jönnek. Ne hagyd, hogy emiatt elkeseredj! Készíts B tervet az olyan akadályokra, mint az időjárás vagy az időbeli korlátok.

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák