cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Szabályos fogsor? A logopédusnak és a manuálterapeutának is van beleszólása!

Azt már az előző írásainkban elmagyaráztuk, milyen fontos szerepe van a manuálterapeutának a fogszabályzásban. Ám a szép, rendezett fogsor kialakítása és megtartása érdekében előfordulhat, hogy egy másik szakember tudására is szükségünk lehet párhuzamosan a manuálterápiás kezelések mellett, még pedig a logopéduséra. Gyakori ugyanis, hogy a logopédus nélkül sikertelen lesz a fogszabályzás.

A nyelvlökéses nyelés hatása a fogakra

logopédia

A gyerekeknél, de meglepő módon a felnőttek esetében is igen gyakori probléma a helytelen nyeléstechnika, mely azonban már nem kizárólag a manuálterápia, hanem inkább a logopédia hatáskörébe tartozik. Amikor valaki helytelenül nyel, az hosszútávon eldeformálja a fogazatot, az állkapcsot, fájdalmat okozhat a nyakban, akár a vállban is. A nyelv egy izmos szerv, mely ha minden nyeléskor hozzáér a fogakhoz és nyomást is gyakorol azokra, úgy előbb utóbb el is torzíthatja azokat. A tartós és eredményes fogszabályzás előfeltétele, hogy a nyelv a megfelelő pozícióban helyezkedjen el nyeléskor. Gyakran el sem kezdődik a fogszabályozás, amíg a helyes nyeléstechnika nem válik szokássá.

Sikeres fogszabályzás a logopédus segítségével

A helytelen nyeléstechnika oka sokféle lehet, csak a leggyakoribbakat említve a rossz testtartás, az ujjszopás, a cumizás, sőt olyan szokások is hatással vannak a nyeléstechnikánkra, amelyekre nem is gondolnánk, hogy befolyásolhatja a nyelést. Éppen ezért a felnőttek esetében is számos alkalommal előfordul, hogy rászoknak a helytelen nyeléstechnikára, például a dohányzás, a ceruza rágása, a rendszeres szívószállal való ivás, és főként a szájlégzés miatt, illetve következtében. Ez utóbbiról azért kell szólni, mert olyan betegségek okozója is lehet, amelyeket ezerféleképpen próbáltunk már leküzdeni, mégis újra és újra visszatérnek. Ilyen a rendszeres nátha, a gyakori mandulagyulladás, vagy az allergia. A szájlégzés során gyakran nyitva van a száj, ahol folyamatosan belélegezzük a bacillusokat, melyet az orr hivatott megszűrni, így egyrészről rendszeresen megbetegedhetünk. Másrészről mivel a helyes nyeléstechnika feltétele a zárt szájtér, és az orrlégzés, ezért a szájlégzést meg kell ahhoz szüntetni, hogy a nyelés helyre jöjjön. Ebben tud segíteni a logopédus és a manuálterapeuta hiszen a nyitott szájtartás egyik gyakori oka a helytelen testtartás. A logopédiai terápia során ugyanis fényt derítünk a helytelen szokásokra, majd leépítjük azokat. Rugalmassá, jól koordinálhatóvá tesszük az ajak, a nyelv izmait, hogy automatikussá válhasson a helyes nyeléstechnika. Ezt követően lehet csak sikeres és tartós a fogszabályzás!

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák