Testszobrászat, fascia mobilizáció | Manuális terápia

TestSzobrászat

A TestSzobrászat a testtartás elemzésével és normalizálásával foglalkozik, azzal a céllal, hogy annak fenntartása és testmozgásunk folyamata minél gazdaságosabb legyen. Egy harmonikus testtartás működtetéséhez kevés energia szükséges és nem igényel kompenzációkat testünk bármely részétől.

Egy diszharmonikus testtartásban számtalan aszimmetriával találkozhatunk, amelyek a testben itt-ott egyoldalú megterhelésekhez vezetnek. Ez kezdetben nem jelent problémát és nem okoz feltétlenül tünetet, a helytelen tartás pusztán csak esztétikai gondot jelenthet az embernek. Egy aszimmetriákat hordozó testtartásban hosszútávon úgynevezett degeneratív folyamatok indulhatnak meg, mint például ízületi kopások, porckorong sérvesedési folyamatok vagy egyéb izom túlterhelésből fakadó panaszok, mint pl.: fejfájás, karba sugárzó fájdalom, fájdalom a gerinc különböző területein, lábfájdalom, térdfájdalom, sarokfájdalom stb.

A TestSzobrászatban a mozgatószervrendszer kötőszöveti részének (a fasciának) a mobilizálásával érjük el a testtartás harmonikusabbá tételét. A kötőszövet(fascia) körbeveszi az izmokat, összeköti azokat, és így különböző izom-fascia láncolatokat alkot a test felületesebb és mély részén, elöl, hátul, és a test oldalán is. A terápia ezen láncok kezelésével normalizálja az izmok megfelelő működést.

Kezelés során a terapeuta különböző módon hat az adott izom-kötőszöveti egységre. Célja, hogy a túlfeszített izmok lazuljanak, a gyengék, kevésbé működő izmok pedig aktívabban dolgozzanak.

Rendelőnkben 3 egymásra épülő kezelés során tudjuk a testet segíteni abban, hogy mielőbb megtaláljon egy könnyebb, egyensúlyi helyzetet.