Triggerpont terápia | Manuális terápia

Triggerpont kezelés

A triggerpont egy fájdalmas izomcsomó, ami az izom rostjaival szorosan összefügg. Az izom vérellátása és anyagcseréje ezen a helyen nem megfelelő, az izom optimális működése károsodik, következménye az izmok görcsös megfeszülése/merevsége. A triggerpontok létezésétől nem kell félni, ez egy természetes folyamat. Az izmaink így reagálnak az őket ért stresszhatásokkal szemben (érzelmi, fizikai). A testen minden izomban vannak triggerpontok, melyek jellegzetes kisugárzó/zsibbadó, fájdalmas tüneteket adnak.

Három féle triggerpontot különböztetünk meg:
– Aktív Trigger Pont: akár magától is adhat kisugárzó tünetet;tapintása fájdalmas, ez a fájdalom a páciensnek ismerős, illetve kisugárzik egy adott területre rányomáskor.
– Látens Trigger Pont: csak direkt rányomásra ad kisugárzó fájdalmat.
– Kezdetleges Trigger Pont: ez a csomó éppen kialakulóban van, tapintásra csak helyi fájdalmat jelez.

A tünetek és a kisugárzási terület vizsgálata után, az adott izomban rányomásos kezeléssel a tünetek csökkenthetőek vagy akár meg is szüntethetőek. A triggerpontok egyes izmokban, számtalan esetben adnak porckorong problémából származó, gyöki tünetet utánzó fájdalmat. Alapos vizsgálattal külön választható a porckorong probléma és a triggerpont egymástól. Ha a triggerpont okozza a tüneteket,akkor az izmok kezelésével sikeresen megszüntethetőek a panaszok.