Triggerpont terápia, avagy a bűvös pontok | | Manuális terápia

Triggerpont terápia, avagy a bűvös pontok

Közzétéve: 2016-05-19 | Hozzászólások: 6

A triggerpontok feszült, miofasciális, azaz apró izomcsomók, melyek zsibbadást, fájdalmat, kellemetlen közérzetet okoznak. Leginkább akkor „találkozhatunk” velük, amikor a masszőrünk emlegeti azokat, vagy mi magunk érezzük, a feszülő csomókat leggyakrabban a váll, a nyak, a tarkó izmaiban. A triggerpont terápia ellazítja az izmokat, enyhíti, majd megszűnteti a kisugárzó fájdalmat, sőt akár egy esetleges porckorong műtét is elkerülhető lehet a terápiával, ha kiderül, a fájdalmat nem a porckorong okozza, hanem egy triggerpont. A múlt héten két páciensnek is segített Sepely Krisztina a triggerpont terápiával, akik történetét alább olvashatjátok.

 

Bye bye migrén

Zoltán erős, feszülő érzetet adó nyakfájással érkezett hozzám. Az anamnézisből kiderült, hogy több éve erős migrénes fejfájástól szenved, mely leginkább meleg front hatására jelentkezik. A manuálterápiás fogások mellett triggerpont terápiát végeztem a tarkótáji kisizmokon, azt gyanítva, hogy a migréneket ezen izmok túlzott feszülése okozza. A triggerpontokat nyomva Zoltán jelezte, hogy hasonló fájdalma szokott lenni a migrének esetében is. A második kezelés alkalmával az egyik izmot kezelve, Zoltán arról számolt be, hogy kezd a látása homályosodni, ami mindig a migrén kezdetét jelzi. A triggerpont nyomását befejezve a szem tünete azonnal megszűnt. A harmadik kontrollra már úgy jött, hogy a nyak-vállövi panaszai mellett, a migrénes fejfájása is teljesen megszűnt.

 

 

Mintha csak a szél fújta volna el

Zsóka már MR felvétellel igazolt porckorong sérvvel érkezett, és erős fájdalmai voltak, zsibbadt a combja, a bal lábába pedig sugárzott a fájdalom.  A kezelést megelőző vizsgálat nem mutatott súlyos porckorongsérvre utaló jeleket. Ebben az esetben is alkalmaztam triggerpont terápiát, arra gyanakodva, hogy a kisugárzó tüneteket az izmok görcsös feszülése okozza, nem pedig a porckorong kiboltosulása. A derékon lévő egyik pontot megnyomva Zsóka éles, kisugárzó fájdalomra panaszkodott, amelynek erőssége és jellege teljesen megegyezett az eddigi tünettel. A teljes manuálterápiás kezelés után a deréktájon lévő panaszai nagymértékben csökkentek, a kisugárzó fájdalom pedig megszűnt, mintha csak a szél fújta volna el.

 

Elkülöníthető fájdalom

A triggerpont terápia lehetőségei széleskörűek, hiszen nem csupán a feszült izomcsomókat lehet feloldani általa, így a kisugárzó fájdalom mérséklődik, majd megszűnik, de az érzett fájdalmat is lokalizálhatjuk. A triggerpont terápiát végző szakembernek pontosan ismernie kell azon pontok helyét a testben, az egyes izmokban, ahol kialakulhatnak ezek a bizonyos csomók, illetve a hozzájuk tartozó testrészeket, ahol a fájdalom testet ölthet. Számtalanszor előfordul, hogy a karba, lábba kissugárzó fájdalmat nem a porckorong okozza, hanem a gerinc tájékán tapintható izomcsomó. Hasonló jellegű panasz esetén jogosan porckorong problémára, gerincsérvre gondolhatnánk, főleg ha készült MR felvétel is, ami ezt igazolja. A triggerpont terápiával látványos módon elkülöníthető, hogy porckorong eredetű, vagy kisugárzó miofasciális csomó miatt kialakult fájdalomról van-e szó. Ha egy bizonyos izomban a triggerpontot megnyomjuk, akkor felerősödik a már ismert fájdalom, anélkül, hogy a porckorongra bármilyen hatást gyakorolnánk. Ez esetben tehát hiába mutat az MR elváltozást, a fájdalmat mégsem a porckorong okozza!

 

Sepely Krisztina

6 hozzászólás

 1. Ilona Guzina

  Jó napot kivánok. Feltételezem hogy csak Budapesten rendeltek. Én Szabadkai vagyok, és évek óta fáj a hátamon / a jobb lapockám alat / egy pont. Feltételezem , az olvasottak után, hogy ez nálam egy trigerpont. Van e eséj arra hogy Szabadkán rendeljetek ?

  Válasz
  1. Molnár Zoltán (Post author)

   Kedves Ilona,
   A rendelőnk Budapesten van, sajnos egyenlőre nem látunk esélyt arra, hogy Szabadkán rendeljünk. Viszont a rendelő a belvárosban van a Nyugati pályaudvar mellett, Szegedről óránként indul vonat Pestre és össze lehet kötni a kivizsgálást/ kezelést más tartalmas programokkal is.
   A vázolt tünet alapján elképzelhető, hogy tényleg egy triggerpont az ami fáj, de felelősséggel ennyi információból nem jelenthetjük ki. Javasolnánk egy alapos vizsgálatot, hogy kizárjuk a kisizületi vagy borda blokkot, ami szintén ilyen jellegű fájdalommal jár és azon a testtájékon jelentkezik.

   Válasz
 2. Fekete Erika

  Üdvözlöm ! A kérdésem az lenne,hogy nyaki gerincből eredő szédülésen is segit ez a terápia? Valaszát előre is köszönöm.

  Válasz
  1. Molnár Zoltán (Post author)

   Kedves Erika
   A szédülésnek több oka lehet, még ha a nyak felől jön is. Persze okozhatják a feszes izmok és akár izomcsomók is, de ízületi blokkolódások és degeneratív elváltozások a csigolyákon és a porckorongban is okozhatnak ilyen tünetet. Egy röntgen felvétel és egy alapos tartás és mozgásvizsgálat alapján kiderül, hogy ha a nyak felől jön, akkor annak mi az oka. Mindig csak vizsgálat után tudjuk eldönteni, hogy kinél milyen terápia segíthet legjobban. Javaslom kérjen időpontot vizsgálatra.
   Üdvözlettel
   Molnár Angéla

   Válasz
 3. Koszorús Nóra

  Szeretném kérdezni, hogy fülzúgást – pontosabban a dobhártya állandó feszülését, rezonálását is megszüntetheti a trigger pont terápia? (Azért gonddolom , mert az állkapcsomban is folyamatosan érzek egy izomláz szerű érzést, és gyanítom, hogy ezek összefüggnek) Fül-orr gégész már kizárta a belső fül bármilyen problémáját.
  Köszönöm!

  Válasz
  1. Molnár Zoltán (Post author)

   Kedves Nóra,
   A fülzúgásnak több oka lehet. Miután kizárták a belső fül problémáját, a nyaki területet érdemes megvizsgálni, hogy ott ízületi, kötőszöveti, vagy izom eredetű-akár trigger pont probléma fenn áll-e? A trigger pont is adhat kisugárzó tüneteket is, de bármilyen keringésből adódó probléma, a nyak, koponya alap területén is csinálhat ilyen jellegű panaszokat. Az állkapocsízület területén tapasztalt panaszok is összefügghetnek előbb leírt területekkel, de lehet magában a rágórendszerben is probléma, ami okozhat különböző tüneteket a fül területén is. Egy alapos vizsgálat után tudnánk önnek pontosabb választ adni. Javaslom kérjen időpontot egy vizsgálatra, ahol kiderül, hogy önnek az általunk alkalmazott terápiák közül melyik tud legtöbbet segíteni.

   Üdv
   Angéla

   Válasz

Szóljon hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..