cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

A triggerpontok feszült, miofasciális, azaz apró izomcsomók, melyek zsibbadást, fájdalmat, kellemetlen közérzetet okoznak. Leginkább akkor „találkozhatunk” velünk, amikor a masszőrünk emlegeti azokat, vagy mi magunk érezzük, a feszülő csomókat leggyakrabban a váll, a nyak, a tarkó izmaiban. A triggerpont terápia ellazítja az izmokat, enyhíti, majd megszűnteti a kisugárzó fájdalmat, sőt akár egy esetleges porckorong műtét is elkerülhető lehet a terápiával, ha kiderül, a fájdalmat nem a porckorong okozza, hanem egy triggerpont. A múlt héten két páciensnek is segített Sepely Krisztina a triggerpont terápiával, akik történetét alább olvashatják.

Bye bye migrén

triggerpont terápia

Zoltán erős, feszülő érzetet adó nyakfájással érkezett hozzám. Az anamnézisből kiderült, hogy több éve erős migrénes fejfájástól szenved, mely leginkább meleg front hatására jelentkezik. A manuálterápiás fogások mellett triggerpont terápiát végeztem a tarkótáji kisizmokon, azt gyanítva, hogy a migréneket ezen izmok túlzott feszülése okozza. A triggerpontokat nyomva Zoltán jelezte, hogy hasonló fájdalma szokott lenni a migrének esetében is. A második kezelés alkalmával az egyik izmot kezelve, Zoltán arról számolt be, hogy kezd a látása homályosodni, ami mindig a migrén kezdetét jelzi. A triggerpont nyomását befejezve a szem tünete azonnal megszűnt. A harmadik kontrollra már úgy jött, hogy a nyak-vállövi panaszai mellett, a migrénes fejfájása is teljesen megszűnt.

Mintha csak a szél fújta volna el

Zsóka már MR felvétellel igazolt porckorong sérvvel érkezett, és erős fájdalmai voltak, zsibbadt a combja, a bal lábába pedig sugárzott a fájdalom. A kezelést megelőző vizsgálat nem mutatott súlyos porckorongsérvre utaló jeleket. Ebben az esetben is alkalmaztam triggerpont terápiát, arra gyanakodva, hogy a kisugárzó tüneteket az izmok görcsös feszülése okozza, nem pedig a porckorong kiboltosulása. A derékon lévő egyik pontot megnyomva Zsóka éles, kisugárzó fájdalomra panaszkodott, amelynek erőssége és jellege teljesen megegyezett az eddigi tünettel. A teljes manuálterápiás kezelés után a deréktájon lévő panaszai nagymértékben csökkentek, a kisugárzó fájdalom pedig megszűnt, mintha csak a szél fújta volna el.

Elkülöníthető fájdalom

A triggerpont terápia lehetőségei széleskörűek, hiszen nem csupán a feszült izomcsomókat lehet feloldani általa, így a kisugárzó fájdalom mérséklődik, majd megszűnik, de az érzett fájdalmat is lokalizálhatjuk. A triggerpont terápiát végző szakembernek pontosan ismernie kell azon pontok helyét a testben, az egyes izmokban, ahol kialakulhatnak ezek a bizonyos csomók, illetve a hozzájuk tartozó testrészeket, ahol a fájdalom testet ölthet. Számtalanszor előfordul, hogy a karba, lábba kissugárzó fájdalmat nem a porckorong okozza, hanem a gerinc tájékán tapintható izomcsomó. Hasonló jellegű panasz esetén jogosan porckorong problémára, gerincsérvre gondolhatnánk, főleg ha készült MR felvétel is, ami ezt igazolja. A triggerpont terápiával látványos módon elkülöníthető, hogy porckorong eredetű, vagy kisugárzó miofasciális csomó miatt kialakult fájdalomról van-e szó. Ha egy bizonyos izomban a triggerpontot megnyomjuk, akkor felerősödik a már ismert fájdalom, anélkül, hogy a porckorongra bármilyen hatást gyakorolnánk. Ez esetben tehát hiába mutat az MR elváltozást, a fájdalmat mégsem a porckorong okozza!

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák