Functional physiotherapy

Személyre szabott tornagyakorlatokon alapuló mozgásterápia, széleskörű eszközhasználattal a minél hatékonyabb javulásért, valamint otthon végezhető speciálisan összeállított gyakorlatsorokkal.

Physiotherapy, as in its name, is an exercise therapy that heals with calisthenics. It aims to strike a balance between muscle groups. It strenghtens the muscles surrounding the joints with meticulous and precise small movements, thus increasing the stability of the body. It is important to exercise regularly, several times a week for proper muscle strenght and motor coordination, and to achieve the stability of the joints (limbs and spine). The exercises are individually compiled by a specialist ( physiotherapist or manualtherapist).

The manual therapy treatments allow joints to take up their original position and the tense muscles to relax. Physiotherapy helps to preserve the status achieved between and after treatments.

In case of accidental injuries, you need to start the treatments as soon as possible, with the guidance of a qualified therapist. This process will help the patient to regain his independence and the ability to work.

A funkcionális tréning

Ahhoz, hogy hosszútávon jó legyen a test működése, mindig egyéni céloknak megfelelően segítjük a test stabilitását. Mindenkinek a saját mindennapos terheléséhez kell az izomerő egyensúlyát kifejleszteni. A kezeléseinket megtámogató gyógytornagyakorlatokat úgy választjuk meg, hogy azok már egy funkcionális tréning első lépései is egyben.

A funkcionális tréning során a célunk, hogy azokat az izomcsoportokat erősítsük meg, amelyeket ténylegesen a hétköznapi vagy sport tevékenységünk közben aktívan, használunk, mint például a járás, futás, emelés, vagy valamely specifikus sport tevékenység.
A gyakorlatok az adott erőnléti szinthez adaptálhatóak és egymásra épülő egyre nehezebb feladatokból állnak össze. Az alap szintű könnyű feladatoktól a magas nehézségi fokozatú, akár sport specifikus gyakorlatokig tart a repertoár. A tréning során az izmokat nem külön-külön erősítjük meg, hanem mozgási láncokban aktiváljuk őket, így biztosítva, hogy ténylegesen a törzs stabilizáló funkciója erősödjön. Ebben a terápiában vagy mondhatni edzéstervben a kulcskérdés a korrekció. A torna során mi gyógytornászok folyamatosan figyeljük és korrigáljuk a gerinc és a többi ízület helyzetét, annak érdekében, hogy az esetleges rossz (akár évek óta fennálló) kompenzációs mechanizmusokat leépítsük.

Nem csupán erősítésről van szó, sokkal inkább egy úgynevezett neuromuszkuláris tréningről, aminek a célja, hogy az idegrendszer a korrekt mozgásokat automatikusan beépítse a hétköznapi életbe. Ez azt jelenti, hogyha valaki rendszeresen végzi a személyre szabott funkcionális gyakorlatait, akkor sokkal kisebb lesz a valószínűsége, hogy egy rossz mozdulat vagy emelés során fájdalom jelentkezzen, mert a test automatikusan használni fogja a stabilizáló izomzatot. Ráadásul erre nem is kell nagyon sokat várni. Az tréning kezdetétől már napról napra pozitív tapasztalatokról számolnak be a hozzánk forduló páciensek.
A torna során különböző eszközöket is használunk (nagy labda, soft ball, bosu, dynair…stb…) melyek az instabil felszínt biztosítják. A gyakorlatok könnyen megtanulhatóak és otthon is egyszerűen elvégezhetőek. Minden találkozás alkalmával visszaellenőrizzük az összes otthonra adott gyakorlatot és a könnyűeket nehezebbekre cseréljük. Így specifikusan tudjuk adaptálni a feladatokat az adott állóképességhez megfelelően. És természetesen nehezíteni MINDIG tudunk…