Visceral Manipulation

The name of the therapy comes from the Latin word – viscera – which is the collective noun of the visceral abdominal and other internal organs. Visceral therapy is a type of manual therapy that deals with the treatment of the connetive tissue system around the organs. The techniques are gentle, soft and very precisely targeted to the area. It palps through the abdominal wall and locates tensions in the visceral system (liver, stomach, guts, kidneys and around the pelvic genital organs). In this way, by releasing the tension of the given part, the mobility of the organs can be improved. Furthermore, by touching the tissues through the reflex proprioceptive communication, the information also reaches the central nervous system immediately and a self-healing process begins. Due to these connections, not only can there be a change in the function of the organ and a decrease in abdominal complaints, but even a musculoskeletal symptom may impove.

A hasfalon keresztül tapintani és diagnosztizálni lehet a feszüléseket a visceralis rendszerben ( máj, gyomor, belek, vesék, kis medencei nemi szervek környékén). A terápia során finom manipulációkkal a belső szerveken, azok felfüggesztésein dolgozunk. Az elnevezés a latin -viscera-  szóból ered – ami a zsigeri hasi szervek, belső szervek összefoglaló neve.

Visceral manipulation was developed by french osteopath, Jean-Pierre Barral. During the treatment there is a deep connection between the tissues of the patient and the therapist.

Megfelelő, mély figyelemmel vizsgálva a testet az megmutatja, hogy adott pillanatban hol tud a terapeuta legtöbbet segíteni. Barral mottója : ”felébreszteni valami kicsit a testben, ami majd nagy változásokat hozz létre teljes testi szinten”.

Rájött, hogy a szervezet teljes egyensúlyához a belső szervek és a többi szerv között is egyensúlynak kell lenni. Ennek az egyensúlynak a kulcsa a fascia rendszer (hártya rendszer), ami egy egységként működik és körbe veszi a belső szerveket, izmokat, ízületeket, idegeket és összekapcsolja azokat. Ha egy belső szerv nem tud jól elmozdulni a környezetéhez képest, ez a működésére is hatással lesz, diszharmónia alakul ki, fixálódnak a szövetek, feszültségek alakulnak ki a fascia rendszerben. Ha ezek hosszú ideig fennállnak- funkcionális károsodáshoz, betegségek kialakulásához vezetnek.

Legtöbbször ezeket a feszüléseket a szervek körül nem lehet képalkotó vizsgálatokkal kimutatni, a labor vizsgálatok nem mutatnak eltérést, de a szerv működése mégsem jó és tünetet okoz.

Ha oldódnak a feszültségek, az hatással lesz a vázrendszerre is és ettől akár egy hát, derék, nyak, csípő, váll fájdalom is elmúlhat. Sokszor egy mozgásszervi fájdalom akkor tud teljesen elmúlni, ha kilazul a hozzá kapcsolódó szerv függesztő rendszerre és a szerv elkezd jól működni. Ezzel pedig a szervekkel kapcsolatos panaszok is megszűnnek. A szervezet teljes egyensúlyához minden szervrendszer összehangolt működése szükséges.

 Mindemellett minden szervnek van egy nagyon finom saját ritmusos mozgása is, ami a magzati szervfejlődés során alakul ki. Ahhoz, hogy egy szerv jól tudjon működni, szükség van még ennek a mozgásnak a kiegyensúlyozására és ezzel a szervek egymáshoz képesti ritmusának összhangjára.

A módszerrel lehet javítani záróizmok működését, oldani lehet összetapadásokat a hasüregen belül, műtéti hegek körül.

The therapy can help in a lot of medical problems and disorders, like:

 • in case of pain and injuires (whiplash or seatbelt injuries, sport injuries, headaches and migraines, back, hip pain, neural radiation)
 • Reflux, hiatus hernia
 • digestive disorders
 • adhesions after abdominal and pelvic operations or inflammations
 • some kind of incontinency
 • ptosis of the kidney
 • ptosis of the stomach
 • in case of infertility if the problem comes from the tensions in the fascia
 • kivizsgált kismedencei fájdalomnál aminek nem találják az okát pl.
 • reccurent bladder inflimmation
 • pain in the area of perineum and prostate
 • painful periods
 • in endometriosis