Szerencsés Ferenc | Manual Therapy

Szerencsés Ferenc

2007-ben kerültem az egészségtudomány közelébe gyógymasszőrként. A masszázsfogások révén kezdett kialakulni manualitásom és formálódik azóta is.
Szakmai érdeklődésem további tanulmányok folytatására ösztönzött. 2011-ben államvizsgáztam a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karán gyógytornászként. Ugyanebben az évben Budapesten az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben (OORI) kezdtem el terápiás és gyakorlatvezetői tevékenységemet.
feri1

Még 2011-ben a Holisztikus Medicina által szervezett manuálterápiás képzés hallgatójaként vágtam bele postgraduális tanulmányaimba, amelyből 2013-ban sikeres vizsgát tettem a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Tanszékén.

Szakmai fejlődésem érdekében az elmúlt években további manuál- és mozgásterápiás koncepciók elsajátításába kezdtem, hogy a hozzám forduló páciensek mozgásszervi problémáját jobban megértsem, több szempontból tudjam értelmezni és az általam nyújtott terápia minél célirányosabb legyen. Manuálterápiás tevékenységemben dominál a mozgásszervi kötőszövet (fascia) kezelése, a Testszobrászat. Mely a degeneratív elváltozások okaként meghúzódó diszharmonikus testtartást korrigálja. Az ilyen irányú kezelés a megelőzésben és a már kialakult tünetek esetében is segíthet. Alkalmazott kezeléseim között a klasszikus manuálterápiás fogások mellett megjelenik a craniosacralis terápia és a visceralis manipuláció is (az Upledger Intézet hallgatójaként), mint az idegrendszeri és belszervi kötőszövetek kezelési módszere.

Pácienseim panaszait figyelembe véve, a test statikai egyensúlyának elérésére törekszem, amivel a panaszok oka is megszüntethető. A folyamat elkezdődhetett egy hete, egy hónapja, de akár évekkel is a tünetek megjelenése előtt. A kezelések során a bosszantó tünetek hátterében álló, objektíven látható és vizsgálható tartási/mozgási problémák felfedezésével indul a páciens és köztem az együttműködés. A testtartás vagy akár csak az adott végtag tartásának változtatásával módosul a testkép és ezzel párhuzamosan várható a tünetek mérséklődése is.

Gyógytornászként a terápiába helyezett közös munkát hangsúlyozom, és hasznosságát alátámasztom. A mozgásszervi problémák kialakulásához olyan út vezet, amely utat nehéz, de nem lehetetlen visszafelé megtenni. A „visszaút” támogatásához olykor további gyógytornagyakorlatok otthoni elvégzését, de főképp az életmód megváltoztatását javaslom.

Minden ember egyéni problémákkal rendelkezik, mind lelki szinten, mind a test funkcionális és szerkezeti szintjén, így a kezelések is egyénre szabottak. Ezzel a szemlélettel végzem terápiás tevékenységemet.

Továbbképzéseim:
PNF
Manuálterápia
Terrier-féle lágyrészmobilizáció
Anatomy Trains fasciamobilizáció
Gyógytorna
Gyógymasszázs