Fascia kezelések

Finoman eltolva és lazítva a kötőszövet és izomkapcsolatokat javítjuk az izomegyensúlyt és testtartást, oldjuk a fájdalmat. Célzott kezeléseink a fascia vonalak kezelő fogásait kombinálja a klasszikus manuál technikával. Ezen belül a fájdalomcsillapító hatású FDM terápiával, és a testtartás normalizálására specializálódott TestSzobrászat kezelésekkel foglalkozunk.

Fascia vagy más néven kötőszövet

a testrendszerben mindenütt elterjedt, körbeveszi az izomzatot, szerveket 3D hártyaként összekapcsolja azokat a test minden szerkezetét lefedi, és olyan strukturális folytonosságot teremt, amely minden szövetnek és szervnek formát és funkciót biztosít. A fascia különböző mélységű, egymástól függő rétegeket hoz létre a bőrtől a periosteumig – azaz csonthártyáig -, szintén háromdimenziós mechano-metabolikus struktúrát alkotva.

A myofascial rendszer nagyon finom, széles, sokoldalú és folyamatosan jelenlévő beidegződéssel rendelkezik.A a mozgásszervrendszerben kialakuló változások, aszimmetrikus feszülések rossz tartást, megváltozott feszülések pedig különböző feszültség láncokat alkotnak a fasciális rendszerben.. Rengeteg idegvégződésnek köszönhetően, a fascia szövet nagyon alkalmazkodó de ugyanakkor nagyon szenzitív is. Ezért kompenzációkkal próbál alkalmazkodnia hogy a feszültséget csökkentse. A kompenzált tartáshoz és rossz működéshez extra energiára van szüksége a szervezetnek, és előbb utóbb elfárad, egyre nehezebben tartja a kompenzációkat mind tartásban mint mozgásban.

Ez az aszimmetrikus tartáson túl funkció károsodáshoz vezet hosszútávon. A fájdalom, a mozgáskorlátozottság, ízületi mozgásterjedelem csökkenés, neurológiai zavarok szinte minden esetben érintik testünk kötőszövetes-fascia- hálózatos rendszerét. Ami egy idő után degeneratív változássokat indít el. A benne lévő sok-sok receptor pedig kapcsolatot teremt a vegetatív idegrendszerrel, és az agytörzsön keresztül kapcsolódik a thalamushoz, majd azon keresztül az agykéreghez. Tehát sok-sok információt közvetít az idegrendszer felé.

A fascia kezelések során, a terapeuta a teljes kötőszöveti rendszerre összpontosít. Ez valóban egy komplex rendszer, a fejünk búbjától a lábujjunk hegyéig összefüggő szövetet alkot, ahol minden mindennel összefügg. Ebből az okból tehát sosem különálló részenként kezelnek egy-egy izomcsoportot sem, hanem a teljes test területén vizsgálódnak, hogy megtalálják a fájdalom fő forrását. Mivel egy diszharmonikus tartás is már kialakíthat kóros izom-fascia láncolatokat, a terápia is ezen láncok kezelésével normalizálja az izmok megfelelő működését.

A terápia során a terapeuta különböző módon hat az adott izom-kötőszöveti egységre. Célja, hogy a túlfeszített izmok lazuljanak, a kevésbé működő, elgyengült izmok pedig újra aktívabban dolgozzanak. Javuljon a keringés és beidegződés, csökkenjen a fájdalom. Ezáltal harmonikus testartás és mozgás kialakítása ami kevés energia felhasználással jár. Kezeléseink során alapvetően a Tom Myers féle Anatomy Trains által meghatározott fascia vonalak mentén dolgozunk. Ilyenek a fascial release és Testszobrászat technikái.

A fascia kezelések sokat segítenek akut sérülések esetén, de krónikus, régóta meglévő panaszok esetében is megfelelő választás.
Ahogy írtuk a fascia nem csak a mozgásszerveket veszi körbe hanem a belső szerveket is(lásd: viscerális terápia) és az idegrendszert is(lásd Craniosacrális terápia) ezért a technikákat minden esetben integráljuk.