Jaw Joint manualtherapy

Az összetett rágószervrendszer esetében kombináljuk a manuál-, illetve craniosacralis terápia vizsgáló és kezelő fogásait. Komplex fogásokkal oldjuk a feszültségeket a koponya, a nyak, váll és gerinc felől is. A terápia kiválóan kiegészíti a fogszabályzás kezeléseket is, hatékonyabbá téve és akár lerövidítve a folyamatot.

Does your jaw click, do you grind or press your teeth, do you have tinnitus and frequent headaches or do you have intense pain around the jaw? You need orthodontic treatment! Please contact us.

  • A manualtherapist works with manualtherapy, craniosacral therapy and uses targeted treatment for the chewing organs.
  • A fogszakorvos alapos vizsgálat után dönti el, hogy szükséges-e valamilyen eszköz (pl. sínterápia, fogszabályzó készülék) használata.

 

What to expect from the combined therapy?

  • the complaints disappear faster
  • the time of wearing the orthodontic devices (splints or braces) can be shortened
  • due to the tracking of the changes of the whole body, there are no side effects
  • the correction will last longer and less likely to convert
  • By using the manual therapy and dental treatment together, a definite improvement can be expected even in cases where, separately the different treatments would not bring a substantial, long-lasting change.

A manuálterapeuta önállóan is elkezdheti a kezelést.
Minden esetben egy részletes anamnézis felvétel után tartáselemzés történik, majd a rágóízület vizsgálata, rágóizmok tesztelése. Ebben az esetben vannak vizsgálatok, amik a szájban történnek.
A koponyacsontok helyzetének és feszülésének, valamint a kemény agyhártya (dura mater) elmozdíthatóságának vizsgálatával válik teljessé az állapot felmérés. A vizsgálat során a kezelő összefüggéseket keres a nyak, a rágóízület és a koponya között, és ennek megfelelően már első alkalommal elkezdi a kezelést.
Van, amikor a manuálterápiától a panaszok is megszűnnek, de az esetek többségében azonban szükséges kiegészíteni fogászati kezeléssel is, attól függően, hogy a rágószervek milyen állapotban vannak.
De fordítva is igaz, a fogszakorvos is elkezdheti a kezelést sínterápiával, fogszabályzó készülékekkel, és amikor úgy érzi, hogy a folyamat javulása lelassul, bekapcsolódik a kezelésbe a manuálterapeuta is.
Tapasztalataink az mutatják, hogy érdemes kilazítani, előkezelni a rendszert manuálterápiával mielőtt a fogszakorvos elkezdi a kezelést, mert így már egy jobb pozíciót tud még jobbá tenni a szakorvos. Ezek után párhuzamosan kezelhet a manuálterapeuta és a fogorvos, így a kívánt hatás rövidebb időn belül elérhető, és a hatás tartós marad, anélkül, hogy a test más részére negatív hatással lenne.
Our dental staff is Dr. Nagy Anna, Dr. Steinhof Péter Márton and Dr. Szoboszlai István.

Magyarországon elsők között kezdtünk el közösen dolgozni fogszakorvosokkal és kidolgoztunk egy kezelési irányelvet a rágóízület problémáinak komplex kezelésére. Ezzel nagyban hozzájárulunk a funkcionális szemlélet elterjedéséhez a fogszabályzásban.
A test összetett működéséből adódik, hogy ha korrigáljuk a fogakat fogszabályzó készülékekkel, az hatással lesz a szervezet távolabbi részeire is.

A rágóízület összeköttetésben van a gerinccel és a testtartással, így a nyak nem megfelelő helyzete és a feszes nyakizomzat hatással van a rágóízület terhelésére. A koponyacsontok feszülése meghatározza a felső állcsont pozícióját, a halántékcsont és koponyaalap feszülését, és ezáltal a két állcsont egymáshoz viszonyított helyzetét. Mindezek, és a fogak nem megfelelő érintkezése problémát okozhat a rágóízület és a rágóizmok feszülésében.

Attól függően, hogy a testünk egésze mennyire képes lekövetni a változásokat, lehetnek azonnali hatások, vagy évekkel később is jelentkezhetnek tünetek, amelyek a nem megfelelő egyensúly kompenzálásából adódhatnak. A közös munka célja ezeknek a reakcióknak a megelőzése. Ez a szemlélet különösen gyerekek esetében fontos.