cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Érdemes -e enyhe panaszokkal manuálterapeutához fordulni?

Igen.
Az olyan panaszok, mint diszkomfortérzés, elfáradás statikus helyzetekben (hosszabb üléskor, álláskor) testtartásban tapasztalt változások stb. már helyi túlterhelés jelei lehetnek, ami azt jelenti, hogy a test statikai egyensúlya kezd felborulni. Ha ilyen, első jelek megjelenésekor felkeres egy manuálterapeutát, 1-2 kezeléssel visszaállítható az egyensúly, megtanulja, hogy mire figyeljen oda a mindennapi terhelések során, és ezzel megelőzi, hogy súlyosabb tünetek kialakuljanak. Javasolt, hogy panaszmentesen is évente elmenjen egy kezelésre, különösen annak a személynek, akit huzamos egyoldali terhelés ér a mindennapokban.

Milyen esetekben tudunk segíteni?

 • Különböző ízületi fájdalmak, Izomfájdalmak, korlátozottságok
 • Gerinc degeneratív elváltozásai, ”csigolya meszesedés” következtében kialakuló nyaki, háti derékfájdalmak
 • Csípő- térd ”ízületi kopás” bizonyos foka
 • Váll fájdalmak, korlátozottságok
 • Gerincsérvek (nyaki, ágyéki)
 • Végtagokba sugárzó fájdalom és zsibbadás
 • Fejfájás
 • Kivizsgált szédülés, fülzúgás
 • Törések, sérülések után kialakult kompenzációk
 • állkapocsízületi panaszok
 • hegek, műtétek, gyulladások okozta hasi panaszok
 • kismedencei problémák nőknél és férfiaknál is
 • kivizsgált általános panaszok , aminek nem találják az igazi okát
 • stressz talaján kialakult problémák
 • általános kimerültség
 

A gerincsérv esetében sokszor nem a sérv által nyomott idegből származik a zsibbadás, kisugárzó fájdalom, hanem az azt körülvevő izom, vagy akötőszöveti rendszer idegvégződéseinek ingerlése okoz kellemetlen panaszokat. Az ilyen okokból jelenlévő panaszok gyorsan reagálnak manuálterápiára, és rendszeres kezeléssel, funkcionális gyógytornával szinten tartható egy élhető állapot.

Állkapocsízületi panaszok esetén is javasolt (mint pl. állkapocskattogás) vagy fogszabályzó készülék viselésekor, mivel a hordást gyakran kíséri feszülés a test különböző részein.

Kezelünk a terhesség idején is, illetve szülés után is. Meddőséggel küszködő hölgyeknek is segítséget nyújthat ez a kezelés, hiszen a komplexitásból adódóan sokoldalúan megvizsgáljuk a test különböző testi-lelki összefüggéseit is, és kombináljuk a fogásokat pl. visceralis terápiával.

Hány kezelés szükséges?

Ez teljesen egyéni, a probléma jellegétől függ és attól, hogy milyen régóta állnak fenn a panaszok. Minél régebbi a tünet, annál hosszabb ideig tart a szervezet egyensúlyának helyreállítása. Tehát minél korábban fordul manuálterapeutához, annál gyorsabb lesz a gyógyulás. Ennek megfelelően, van aki 1-2 alkalom után panaszmentessé válik, de átlagban 4-6 alkalomra szükség van a panaszmentesség eléréséhez.

A kezelés gyakorisága attól függ, hogy ismételt kezelésre van-e szükség, vagy arra, hogy a izmok stabilizálják a korrigált helyzetet. Általában kezdetben szükséges a gyakoribb kezelés, ami később ritkábbá válik, ahogy a szervezet funkciói javulnak. A kezelések gyakorisága attól is függ, hogy a páciens mennyire tartja be az életviteli tanácsokat, és milyen rendszerességgel végzi a javasolt feladatokat, amik sok esetben fontosabbak, mint maga a kezelés. A teljes gyógyulás pár hónapot is igénybe vehet.

Hogyan történik a kezelés?

Az első alkalommal a terápia egy bizalmas konzultációval indul, ahol a terapeuta kikérdezi aktuális panaszairól, életmódjáról és esetleg korábbi baleseteiről, műtétekről. Ezt követően a vizsgálat fehérneműben történik. A kezelő alapos tartás- és mozgáselemzést folytat, majd figyelmét a hasi szervekre helyezi, különös tekintettel a szervek, kötőszövetek és az idegrendszer összefüggéseire. A terápia azon a területen indul meg, ahol a terapeuta a leginkább érzi a testben a feszülést, és ahol az a legjobban engedni tud. Ilyen esetekben az is előfordul, hogy a kezelő más helyzetbe állítja a testét, hogy még jobban hozzáférhessen a feszülés, blokk kiinduló pontjához.

Egy vizit alkalmával több terápiás fogás kombinálásával dolgozunk. Lehet, hogy egyik alkalommal többet dolgozunk az izmokon, a következőn az ízületek mozgékonyságát javítjuk és egy harmadikon a kötőszövet letapadásait oldjuk, összehangoltan az idegrendszerrel. Természetesen az is előfordul, hogy csak egyfajta terápia fogásrendszerét használjuk, ha az a legmegfelelőbb a gyógyulás érdekében.

A kezelések után minden esetben gyógytorna gyakorlatokat írunk elő, természetesen otthoni végzésre és a rendelőn belül is van erre mód. A gyógytornának rendkívül fontos szerepe van a komplex folyamatban és a változások stabilizálásában.

A vizsgálat hossza első alkalommal a konzultációt magába foglalva kb. 1,5 órás. A kontroll alkalmak kb. 50 percesek.

Hogyan tudok időpontot kérni?

Rendelőnkben nem végzünk akut (sürgősségi) betegellátást. A páciensek ellátása pontos időrendben, előre egyeztetett időpont alapján történik.

Amennyiben nem akut esettel állunk szemben, időpontegyeztetésre szolgáló telefonszámunk: +3630 257 0071 , ha nem sikerülne minket azonnal elérni, asszisztensünk hamarosan visszahívja Önt!
Továbbá e-mail címünkön keresztül is jelentkezhet: info@manualisterapia.hu
Kérjük pár mondatban fogalmazza meg panaszait, illetve, hogy milyen régóta áll fent a kellemetlen probléma.
A weboldalunkon elhelyezett űrlapon keresztül is tud időpontot kérni amit a főoldalon és az Elérhetőség aloldalra is elhelyeztünk.
Ezenkívül a Facebook oldalunk-on is lehetőség van időpontot foglalni – ami közvetlenül az időpontfoglaló űrlapra visz.

Ha bármilyen okból kifolyólag a kezelésen nem tud megjelenni, kérjük, hogy 24 órával a kezelés előtt jelezzen vissza telefonon vagy SMS-ben az időpont egyeztetésre szolgáló telefonszámon, így a személyzetnek van lehetősége átszervezni a napi beosztást és más betegnek felajánlani az időpontot.
Ezt elősegítve asszisztenseink a kezelés előtti napon SMS-ben emlékeztető értesítést küldenek a pácienssel egyeztetett telefonszámra.

Ez kényelmet jelent a pácienseknek (tervezhető időbeosztás, nincs idegőrlő várakozás), ugyanakkor a rendelő kapacitásának megfelelő számú páciens fogadása is a legoptimálisabb. Ha egy páciens – akadályoztatás esetén – nem mondja le a kezelést, akkor a kitöltetlen idő alatt (ami új beteg esetében 1.5 óra) a kezelőhelyiség is kihasználatlanul áll, és a terapeuta sem tud más beteggel foglalkozni. Ezért kell a teljes kezelési díjat kifizetni – rendelkezésre állás címen. Köszönjük a megértést!

Fáj-e a kezelés?

A kialakult kötöttségek, feszességek miatt, a kezelés sokszor nem kellemes. A terapeuta olyan irányokba mozgatja az izületeket, és feszíti, nyújtja az izmokat, amelyeket a beteg nem használt, vagy elkerült az utóbbi időben, és ezt bizony a szervezet nem mindig viseli szó nélkül. Más esetben a páciens a kezelés során nagyon finom és lazító érzéseket tapasztalhat. Ezek a fogások nem fájdalmasak, viszont egyes esetekben egy kis érzékenység rövid ideig felléphet a kezelt területen. A páciens érezhet húzódást, melegséget vagy lazulást.


A kezelés utóhatásaként 1- 2 napig előfordulhat izomlázszerű fájdalom, feszülés. Ebben az időszakban nem javasolt intenzív testedzés és fizikai terhelés, mert a rendszer ilyenkor sérülékenyebb. A szervezetnek idő kell, hogy reagáljon az állapotra. Van aki a kezelés után azonnal könnyebbséget érez, és van aki csak pár nap után érez javulást. A műfogások következtében a szövetek anyagcseréje fokozódik, javul a keringés, és ezért a lerakódott kóros anyagok bekerülnek a keringésbe, ami okozhat átmeneti fáradtságot is. Ezért ajánlott sok folyadék fogyasztása kezelés után és szükség szerint pihenés.