Funkcionális gyógytorna

Személyre szabott tornagyakorlatokon alapuló mozgásterápia, széleskörű eszközhasználattal a minél hatékonyabb javulásért, valamint otthon végezhető speciálisan összeállított gyakorlatsorokkal.

A gyógytorna, ahogy a nevében is benne van, egy tornagyakorlatokkal gyógyító mozgásterápia. Célja az izomcsoportok közti egyensúly megteremtése. Aprólékos, precíz, kis mozdulatokkal erősíti az ízületek körüli izomzatot, így növelve a test stabilitását. Fontos a szakember (gyógytornász, manuálterapeuta) által egyénileg összeállított gyakorlatsor rendszeres, heti többszöri ismétlése a megfelelő izomerő és mozgáskoordináció és az ízületi (végtag és gerinc) stabilitás eléréséhez.

A manuálterápiás kezelések lehetővé teszik, hogy az ízületek a helyükre kerüljenek, a feszes izmok ellazuljanak. A gyógytorna pedig a kezelések között és után az elért állapot megőrzését segíti.

Baleseti sérülések esetén mihamarabb el kell kezdeni a tornát képzett terapeuta segítségével, hogy a páciens visszanyerje önállóságát és munkaképességét.

A funkcionális tréning

Ahhoz, hogy hosszútávon jó legyen a test működése, mindig egyéni céloknak megfelelően segítjük a test stabilitását. Mindenkinek a saját mindennapos terheléséhez kell az izomerő egyensúlyát kifejleszteni. A kezeléseinket megtámogató gyógytornagyakorlatokat úgy választjuk meg, hogy azok már egy funkcionális tréning első lépései is egyben.

A funkcionális tréning során a célunk, hogy azokat az izomcsoportokat erősítsük meg, amelyeket ténylegesen a hétköznapi vagy sport tevékenységünk közben aktívan, használunk, mint például a járás, futás, emelés, vagy valamely specifikus sport tevékenység.
A gyakorlatok az adott erőnléti szinthez adaptálhatóak és egymásra épülő egyre nehezebb feladatokból állnak össze. Az alap szintű könnyű feladatoktól a magas nehézségi fokozatú, akár sport specifikus gyakorlatokig tart a repertoár. A tréning során az izmokat nem külön-külön erősítjük meg, hanem mozgási láncokban aktiváljuk őket, így biztosítva, hogy ténylegesen a törzs stabilizáló funkciója erősödjön. Ebben a terápiában vagy mondhatni edzéstervben a kulcskérdés a korrekció. A torna során mi gyógytornászok folyamatosan figyeljük és korrigáljuk a gerinc és a többi ízület helyzetét, annak érdekében, hogy az esetleges rossz (akár évek óta fennálló) kompenzációs mechanizmusokat leépítsük.

Nem csupán erősítésről van szó, sokkal inkább egy úgynevezett neuromuszkuláris tréningről, aminek a célja, hogy az idegrendszer a korrekt mozgásokat automatikusan beépítse a hétköznapi életbe. Ez azt jelenti, hogyha valaki rendszeresen végzi a személyre szabott funkcionális gyakorlatait, akkor sokkal kisebb lesz a valószínűsége, hogy egy rossz mozdulat vagy emelés során fájdalom jelentkezzen, mert a test automatikusan használni fogja a stabilizáló izomzatot. Ráadásul erre nem is kell nagyon sokat várni. Az tréning kezdetétől már napról napra pozitív tapasztalatokról számolnak be a hozzánk forduló páciensek.
A torna során különböző eszközöket is használunk (nagy labda, soft ball, bosu, dynair…stb…) melyek az instabil felszínt biztosítják. A gyakorlatok könnyen megtanulhatóak és otthon is egyszerűen elvégezhetőek. Minden találkozás alkalmával visszaellenőrizzük az összes otthonra adott gyakorlatot és a könnyűeket nehezebbekre cseréljük. Így specifikusan tudjuk adaptálni a feladatokat az adott állóképességhez megfelelően. És természetesen nehezíteni MINDIG tudunk…