Visceralis terápia

A módszer finom tapintásokon alapuló manuálterápia, mely mélyebb kötőszöveti összefüggéseket képes a felszínre hozni. Elsősorban a zsigeri hasi szervek szöveti kapcsolódásait, elváltozásait vizsgálja és kezeli.

A hasfalon keresztül tapintani és diagnosztizálni lehet a feszüléseket a visceralis rendszerben ( máj, gyomor, belek, vesék, kis medencei nemi szervek környékén). A terápia során finom manipulációkkal a belső szerveken, azok felfüggesztésein dolgozunk. Az elnevezés a latin -viscera-  szóból ered – ami a zsigeri hasi szervek, belső szervek összefoglaló neve.

A módszert egy francia oszteopata  Jean-Pierre Barral fejlesztette ki és fejleszti a mai napig. A vizsgálat és kezelések során egy mély kommunikáció jön létre a kezelő és a páciens szövetei között.

Megfelelő, mély figyelemmel vizsgálva a testet az megmutatja, hogy adott pillanatban hol tud a terapeuta legtöbbet segíteni. Barral mottója : ”felébreszteni valami kicsit a testben, ami majd nagy változásokat hozz létre teljes testi szinten”.

Rájött, hogy a szervezet teljes egyensúlyához a belső szervek és a többi szerv között is egyensúlynak kell lenni. Ennek az egyensúlynak a kulcsa a fascia rendszer (hártya rendszer), ami egy egységként működik és körbe veszi a belső szerveket, izmokat, ízületeket, idegeket és összekapcsolja azokat. Ha egy belső szerv nem tud jól elmozdulni a környezetéhez képest, ez a működésére is hatással lesz, diszharmónia alakul ki, fixálódnak a szövetek, feszültségek alakulnak ki a fascia rendszerben. Ha ezek hosszú ideig fennállnak- funkcionális károsodáshoz, betegségek kialakulásához vezetnek.

Legtöbbször ezeket a feszüléseket a szervek körül nem lehet képalkotó vizsgálatokkal kimutatni, a labor vizsgálatok nem mutatnak eltérést, de a szerv működése mégsem jó és tünetet okoz.

Ha oldódnak a feszültségek, az hatással lesz a vázrendszerre is és ettől akár egy hát, derék, nyak, csípő, váll fájdalom is elmúlhat. Sokszor egy mozgásszervi fájdalom akkor tud teljesen elmúlni, ha kilazul a hozzá kapcsolódó szerv függesztő rendszerre és a szerv elkezd jól működni. Ezzel pedig a szervekkel kapcsolatos panaszok is megszűnnek. A szervezet teljes egyensúlyához minden szervrendszer összehangolt működése szükséges.

 Mindemellett minden szervnek van egy nagyon finom saját ritmusos mozgása is, ami a magzati szervfejlődés során alakul ki. Ahhoz, hogy egy szerv jól tudjon működni, szükség van még ennek a mozgásnak a kiegyensúlyozására és ezzel a szervek egymáshoz képesti ritmusának összhangjára.

A módszerrel lehet javítani záróizmok működését, oldani lehet összetapadásokat a hasüregen belül, műtéti hegek körül.

Célirányosan tudunk dolgozni, és segíthet – a teljesség igénye nélkül :

 • Fájdalmak és sérülések esetében (ostorcsapás sérülés, biztonsági öv okozta sérülés, sportsérülések, különböző fejfájások, hát-, csípő- fájdalmak, idegi kisugárzások)
 • Reflux, hiatus hernia esetén
 • bélpanaszok esetében
 • hasi műtétek, gyulladások után kialakult összetapadásoknál, mind a hasi szervek körül, mind a kismedencei szervek körül
 • bizonyos vizelet tartási zavarok esetén
 • vese süllyedésnél
 • gyomor süllyedésnél
 • meddőség esetén ha a probléma oka ezen képletek feszüléséből ered
 • kivizsgált kismedencei fájdalomnál aminek nem találják az okát pl.
 • visszatérő hólyaghurut
 • gáttájékon, prostata körül jelentkező fájdalom
 • fájdalmas menstruáció
 • endometriosisnál