Csúszós, jeges utakon-amikor fenékre esel

Igaz ugyan, hogy nappal már nincsenek mínuszok, de az elmúlt hetek időjárása nem kímélte a gyalogosokat sem. A héten két régebbi páciensünk is megkeresett minket azzal a problémával, hogy elcsúszott és fenékre esett. A fájdalom kisugárzik a farokcsont és a keresztcsont területére, nehézkessé válik az ülés, zsibbad a láb, fáj a derék, de akár a fej is. Lássuk hogyan is segíthet a manuálterápia!

Mi történik, ha fenékre esel?

Ha esés miatt fordul valaki orvoshoz, az elsődleges ellátás során, azon túl, hogy készítenek egy röntgenfelvételt, hogy kizárják a törést, és egyéb komolyabb sérülést, sok mindent nem tudnak tenni. Abban az esetben, ha nem szükséges műtéti beavatkozás, mert nincs törés, a terápiás javaslat ágynyugalom és fájdalomcsillapítás. Ha a farokcsont el is törik, azzal is hasonló a kezelés menete, tehát meg kell várni míg magától meggyógyul. Addig viszont sok kellemetlenséget tud okozni. Az esés következtében ugyanis különböző erők hatnak a medence ízületeire, és a gerincre, sőt a kötőszöveti rendszeren (fascia) keresztül egészen a koponyáig hatással tudnak lenni, így válik indokolttá, hogy az esést követően miért fáj nem csak a sérült terület, de a fej is. Az is gyakran előfordul, hogy a fenékre eséskor valaki még a fejét is beüti, akkor még inkább érvényes az egész testre történő hatás. A kötőszövet, a szalag- és az izomrendszer reagál a sérülés következtében történő erőbehatásra, – meghúzhatjuk magunkat bárhol a testen – még akkor is, ha konkrétan nem tört, vagy repedt el a medence vagy a farokcsont. A test kompenzációkkal megoldja a feszüléseket, és általában a fájdalom pár nap alatt elmúlik, de az is megeshet, hogy több év múlva is okozhat panaszokat, melyeket összefüggésbe lehet hozni a régebbi eséssel.

Hogyan segít a manuálterápia?

A kezelő mozgásvizsgálattal, tapintással meghatározza azokat a területeket, ízületeket, izmokat, felületesebb és mélyebb kötőszöveti feszüléseket, melyek érintettek. Ezeket kezeli célirányosan, elsősorban a manuálterápia finom technikáival, de a craniosacralis és viscerális terápia fogásai is jól alkalmazhatóak a sérült területek közelében. Ám nem csak ott dolgozik a terapeuta, hanem a törött résztől távol is kezelhet. A craniosacralis terápia nem csak helyileg tud segíteni, hanem a mély kötőszöveti rendszeren – durazsákon – keresztül is. Ez utóbbi a gerinccsatornán belül körbeveszi és védi a gerincvelőt, az abból kilépő idegeket, a farokcsigolyán rögzül és a koponyáig még néhány helyen szorosan tapad a gerinccsigolyákhoz, így távolabbi hatással is bír. Ha a farokcsigolya elmozdulása olyan tüneteket okoz, amelyek ezen közvetett technikákra se reagálnak, létezik még egy terápiás lehetőség, mégpedig a farokcsigolya helyre mozdítása a végbélen keresztül. Képzett manuálterapeuták ezt a technikát alkalmazzák. Az én tapasztalatom az, hogy ha az előbb részletezett technikákat megfelelően választjuk meg, akkor csak nagyon-nagyon ritka esetben szükséges a farokcsont manuális korrekciója.

4 thoughts on “Csúszós, jeges utakon-amikor fenékre esel

  1. Egy ilyen eséskor lehet húzódás, kisebb elmozdulás és törés is.
   Az orvos abban tud segíteni hogy kér egy rtg, hogy lássa van e törés.
   Viszont a megoldásban semmit nem változtat a törés megléte, mert orvosi megoldás nincs rá.
   Amit javasolnak ilyenkor pihenés, és az olyan helyzetek kerülése ami provokálja a fájdalmat.
   Manuálterápiával pedig tudunk segíteni a fájdalom csökkentésben. Azzal hogy lazitjuk a farokcsontot és keresztcsontot rögzítő és működtető izom- fascia összeköttetéseket a feszültség változik és terhelés enyhül a sérült területen.
   Javaslom kérjen időpontot és megnézzük, megvizsgáljuk hogyan tudunk mi segíteni!
   Üdvözlettel
   Molnár Angéla
   vezető terapeuta

 1. Fenékre estem, ilyen már történt párszor, viszont az előző eseteknél nem fájt nagyon, most 3 óra elteltével még mindig nagyon fáj és kicsit korlátozott lett a mozgásom (nem tudok hajolni és futni).
  Viszont nem mentem még orvoshoz, mi a teendő ilyenkor?

  1. Kedves Erik,
   Átmeneti pihenést és fajdalomcsillapitó szedését javaslom.
   A fájdalom függhet attól is hogyan esik,mennyirre a csontot üti meg és mennyirre a lagyrészt.
   Orvosilag sem tudnak sok minden mást mondani.
   Esetleg készül egy röntgen,de ha el is van törve hagyják magától meggyógyulni.
   Ha 2 héten belül nem múlik keressen minket telefonon.

   Üdv
   Angéla

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük