Craniosacralis-terapia

A terápia az idegrendszer körüli kötőszövetet kezeli, ezáltal sokrétű hatása van az ideg és hormonális rendszer működésére. Emellett hatékonyan kezeli az állkapocs-ízületi panaszokat és oldja a test egyéb feszülés alatt álló területeit.

Kötőszövet a testben szinte mindenhol van; körbe veszi, összekapcsolja az izmokat, ízületeket, beborítja és rögzíti egymáshoz és a gerinchez, átszövi az idegrendszert, idegeket. Ez egy egységes rendszert képez és ha ezen belül valami feszülés van, az kihat az egész rendszerre, még akkor is, ha az azonnal nem okoz tüneteket.

A 70-es években Dr. John Upledger oszteopata orvos kezdte el tanulmányozni a craniosacralis rendszert. Rájött, hogy a szervezetnek van egy 3. ritmusa – a légzés és a szívműködés ritmusa mellett -, a cranio ritmus. Ez egy hidraulikus pumpamechanizmuson alapszik, amit a liquor (agyvíz) keringés működtet. Az agyat és a gerincvelőt körülvevő folyadék – liquor – az agyhártyák között kering, ami szintén a kötőszövetes rendszer része. Ennek a hártyarendszernek egyik fő eleme a keményagyhártya (dura mater). Ez érintkezik a koponya csontokkal és gerinccsigolyákkal. Innen az elnevezés is, cranium- koponya, sacrum keresztcsontot jelent. Ezért lehet a ritmust nagyon finom tapintással a koponya csontokon, gerinc mentén és a kötőszövetes rendszer folytonossága miatt, szinte bárhol a testen tapintani.

Kellően finom tapintással és tapasztalattal, a ritmusban bekövetkező változásokat a terapeuta diagnosztizálja és nagyon finom manipulációkkal azt befolyásolni, korrigálni tudja. Ha ezek a feszülések, blokkok megszűnnek, (aminek oka lehet fizikai és lelki is) javul a keringés, a szervek működése, idegek, erek szabadulnak fel a nyomás alól, ami a tünetek enyhüléséhez vagy akár teljes megszűnéséhez vezet.

A kezelés során a mikromanipulációk nagy része az agykoponya és arckoponya csontjain keresztül történik. Terápiás céllal az összes koponyacsonton lehet dolgozni. A koponyacsontok összeköttetésein, varratain keresztül a csontok képesek elmozdulni egymáshoz képest, így feloldhatók a csontok közti feszültségek, és ezáltal az agy belső kötőszövetes rendszerében is beáll egy egyensúly- ezáltal a cranio ritmus egyenletesen tud terjedni .Az agyhártyák feszülései megszűnnek, a koponyából kilépő idegek, erek felszabadulnak a nyomás alól, így az idegek által ellátott szövetek beidegzése, és a keringése  javul. Dolgozhatunk a test bármely részén a fascia rendszerrel. Ilyen módon tapintva a testet, mélyebb szinten lévő feszültségeket oldhatunk fizikai szinten, de a testen dolgozva, megmutatkozhatnak a feszülés hátterében álló érzelmi összefüggések is. Nagyon sok fizikai probléma hátterében van valamilyen érzelmi kapcsolat és a fizikai probléma akkor tud igazából megoldódni, ha ez az érzelmi háttér is felszínre kerül. Ha a páciens felismeri az összefüggéseket, az érzelmi blokk is oldódik és ezzel pedig a fizikai feszültségek is megszűnnek a testben. Terápia során a kezelő segíti a testet az öngyógyító folyamatok beindításában. A kezelés általános és lazító, stresszoldó hatással bír, hatással van a vegetatív idegrendszerre, hormonrendszerre.

Terápia alkalmazható:

 • fogszabályozásra (önállóan vagy kiegészítő kezelésként)
 • segíthet a fogszabályzóval elért állapot megtartásában
 • állkapocsízületi problémáknál
 • különböző fejfájásoknál
 • szédüléseknél
 • fűlzúgásnál
 • krónikus fülpanaszoknál
 • arcüreg gyulladásnál
 • tanulási zavaroknál
 • gerincpanaszok esetében
 • visszatérő mozgásszervi panaszoknál
 • stresszoldó hatású

Tapasztalataink azt mutatják, hogy leghatásosabb ezekben az esetekben is manuálterápiával együtt alkalmazni.