cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Craniosacralis terápia​

energentle manualisterapia craniosacralis terapia

Az idegrendszert körülvevő kötőszövetet kezeli, ezáltal sokrétű hatása van az ideg- és hormonális rendszer működésére. Emellett hatékonyan – és fájdalommentesen – kezeli az állkapocs-ízületi panaszokat és oldja a test egyéb, feszülés alatt álló területeit. 

Elnevezés eredete: cranium =  koponya, sacrum = keresztcsontot jelent.

A kezelés során a mikromanipulációk nagy része az agykoponya és arckoponya csontjain keresztül történik. A koponyacsontok összeköttetésein, varratain keresztül a csontok képesek elmozdulni egymáshoz képest, így feloldhatók a csontok közti feszültségek. Ezáltal az agy belső kötőszövetes rendszerében is beáll egy egyensúly, így a cranio ritmus egyenletesen tud terjedni. 

Ha ezek a feszülések, blokkok megszűnnek, (aminek oka lehet fizikai és lelki is) javul a keringés, a szervek működése, idegek, erek szabadulnak fel a nyomás alól, ami a tünetek enyhüléséhez vagy akár teljes megszűnéséhez vezet. Terápiás céllal az összes koponyacsonton lehet dolgozni.

Nagyon sok fizikai probléma hátterében van valamilyen érzelmi kapcsolat, és a fizikai probléma akkor tud igazából megoldódni, ha ez az érzelmi háttér is felszínre kerül. Ha a páciens felismeri az összefüggéseket, az érzelmi blokk is oldódik és ezzel pedig a fizikai feszültségek is megszűnnek a testben. 

A terápia során a kezelő segíti a testet az öngyógyító folyamatok beindításában. A kezelés általános és lazító, stresszoldó hatással bír, hatással van a vegetatív idegrendszerre, hormonrendszerre.

 

A terápia alkalmazható:

 • fogszabályozásra (önállóan vagy kiegészítő kezelésként)
 • a fogszabályzóval elért állapot megtartásában
 • állkapocsízületi problémáknál
 • különböző fejfájásoknál
 • szédüléseknél
 • fülzúgásnál
 • krónikus fülpanaszoknál
 • arcüreg gyulladásnál
 • tanulási zavaroknál
 • gerincpanaszok esetében
 • visszatérő mozgásszervi panaszoknál
 • stresszoldó hatású

Tapasztalataink azt mutatják, hogy leghatásosabb ezekben az esetekben is manuálterápiával együtt alkalmazni.

A 70-es években Dr. John Upledger oszteopata orvos kezdte el tanulmányozni a craniosacralis rendszert. Rájött, hogy a szervezetnek van egy 3. ritmusa: a légzés és a szívműködés ritmusa mellett a cranio ritmus.

Ez egy hidraulikus pumpamechanizmuson alapszik, amit a liquor (agyvíz) keringés működtet. Az agyat és a gerincvelőt körülvevő folyadék – liquor – az agyhártyák között kering, ami szintén a kötőszövetes rendszer része. Ennek a hártyarendszernek egyik fő eleme a keményagyhártya (dura mater).

Ez érintkezik a koponyacsontokkal és gerinccsigolyákkal. Innen az elnevezés is, cranium- koponya, sacrum keresztcsontot jelent. Ezért lehet a ritmust nagyon finom tapintással a koponyacsontokon, gerinc mentén és a kötőszövetes rendszer folytonossága miatt, szinte bárhol a testen tapintani.