cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Derékfájás

Téged is gyötör a krónikus derékfájás?

Számodra is ismerős az a fajta hátfájás, amitől lehajolni se tudsz? Az egyszerűbb fizikai munkától is beáll a derekad?
Sokan azt hiszik, hogy ennek a krónikus fájdalomnak az oka a gyenge izomzat vagy a gerincsérv. De ez nem teljesen igaz. A gerincnek erősnek és rugalmasnak is kell lennie egyszerre! A legújabb kutatások szerint, a válasz
a rugalmas széles ágyéki pólyában, azaz a Thoracolumbalis fasciában (TLF) keresendő.

Krónikus derékfájás gyógymód

Napjainkban társadalmunk java része, felmenőinkkel ellentétben, legalább 6-8 órát ül és magas stressznek van kitéve, ráadásul, szinte semmilyen fizikai munkát nem végez. Mivel testünk mozgásra és terhelésre, nem pedig ülésre van kitalálva ezért nagyon fontos, hogy ülő munka esetén legalább fél óránként fel kell állni és a hátunkat átmozgatni, előre-hátra és oldalra hajlásokat kell végezni, mielött elmegyünk vizet tölteni. Fontos azonban, hogy gerincünket elkezdjük folyamatosan edzeni és terhelni, hogy megerősítsük az izmokat és az azt körülvevő fascia hálót is, különféle mozdulatokkal és gyakorlatsorozatokkal. Őseinknek a mezőgazdasági, háztáji munka segített abban, hogy ezt a változatos mozgást és terhelést minden nap megkapja a test.

Kutatások kimutatták, hogy az egészséges gerinc működéséhez szükséges az erős izomzat, a jól funkcionáló, minden irányba elcsúszni képes fascia hálózat– ez a derék esetében a széles kötőszövetes lemez (Thoracolumbalis fascia – TFL) és a megfelelő hasűri nyomás szükséges. Ebből a hármas egységből a TLF-nek 75% szerep jut, a core izomnak (a gerinc melletti és a hasizmok együttese), és a hasűri nyomás együttesének pedig 25%.

Krónikus derékfájás

A TLF összeköti a törzset és az alsó végtagokat, és rugalmasságának köszönhetően energiát továbbít az izmok között, ezért fontos szerepe van az energia átadásban a mozgások során. Rostjai egészen a nyakig eljutnak, sőt, közvetve még a karizmokkal is kapcsolódik. Ennek a szövetnek viszont van egy olyan tulajdonsága, amire nem rég derült fény: A statikus terhelést, mint pl az ülés, nagyon rosszat tesz neki, mert nem tudnak a rétegek elcsúszni egymáson ilyenkor, emiatt nem tudja jól megfeszíteni a has- és hátizmokat.

Hiába erősítjük az izmokat, ha nagy és célirányos gerinc- és derékmobilizáló gyakorlatokat nem teszünk bele az edzésbe, a panaszok nem fognak megszűnni. Ezt gyakran tapasztaljuk, hiszen úgy jönnek páciensek hozzánk, hogy látszólag erősek a hátizmok, de ennek ellenére fáj a derekuk, mert a fascia nem elég rugalmas és nem megfelelően feszíti meg az izmokat a mozgások során.

A téves információ: Előre hajolni tilos!

Krónikus derékfájás ok

Fontos, hogy egy régi tévhitet is eloszlassunk, miszerint a derékfájós betegnek tilos előre hajolni! Az előre hajlással a TLF fascia rétegeit mozgatjuk meg és a benne lévő rugalmasságot segítünk fenntartani. Persze ha akut a panasz, akkor átmenetileg valóban nem szabad előre hajolni, de amint a panaszok enyhülnek, az erősítő gyakorlatok mellett fokozatosan, lépésről lépésre vissza kell állítani a teljes tartományú előre hajolást.

Ha valakinek gerinc műtétje volt, akkor is 4-6 hét elteltével, fokozatosan vissza kell vezetni az előrehajló mozdulatsorokat a napirendbe és a tornába is egyaránt. Nagyon sokszor látjuk azt, hogy a rehabilitációban nem mindig hangsúlyozzák ki ezt megfelelően, vagy sajnos félreértik az orvosi utasítást, hiszen csak átmenetileg tilos a hajolás.

Műtét után és akut fájdalom elmúlása esetén is, vissza kell állítani a mozgástartományt minden irányba, melynek része az előrehajlás is. Ha ezt kihagyjuk, akkor előbb-utóbb lesz egy rossz mozdulat, amikor nem figyelünk kellően oda, és meg fog hajolni a gerincünk olyan szinten, amit nem szokott. Ekkor jön az ismert derékbeállás, és nyilalló fájdalom.

Mi az, amit tudsz tenni, mielőtt nekifogsz az aktivitásnak? Kérd ki egy manuálterapeuta véleményét. Egy gyors állapotfelmérés alapján meg tudja mondani, hogy az ízületeid, izmaid és fasciád készek-e a mozgásra. Mindenképp javasolt a fascia rétegek elcsúszásának megsegítése manuálisan, és az ízületek mozgástartományának javítása, mielőtt a nagy gyakorlatozásba és edzésbe belekezdenél.

Kérj diagnózist a gyógytornásztól és kérd ki a véleményét, hogy milyen irányú, milyen intenzitású gyakorlatokat végezhetsz, amíg a megfelelő állapotot el nem éred.
Mi az EnerGentle klinikán teljes körűen segítünk neked! Fordulj hozzánk bizalommal!

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák