cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Csuklótól a vállig – Minden, ami fájhat és segíthet

Sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni karunk, kezünk, csuklónk és vállunk mennyit fáradozik értünk nap, mint nap. Hatalmas terheket bízunk rájuk, mikor cipeljük a bevásárlást, az edzőteremben súlyt emelünk, vagy akár a teljes saját testúlyunkat hagyjuk rájuk pl. egy fekvőtámasznál. Akkor is támogatnak minket, amikor vezetünk, főzünk vagy két kezünkkel alkotunk. Nem is beszélve az érintés fontosságáról, legyen az gyermekünk vagy párunk, egy bíztató baráti kéz – akár egy karizmatikus munkahelyi kézfogás – mind-mind jelentékteljes pillanatok lehetnek. Lássuk be, fájó csuklóval, vagy feszült, erőtlen karokkal észrevétlenül elveszíthetjük a helyzet varázsát.

Kétségtelen, hogy a technológia térnyerésével a laptopok, telefonok és egyéb okos kütyük vámolnak a legtöbbet ortopédiailag a kezeinken és a csuklókon. Habár a helytelen tartást megsínyli bőven a nyak, vállak és a hát felső szakasza.

A csuklónk, kezünk természetesen számos egyéb ok miatt is fájhat. Röviden bemutatjuk, mik a leggyakoribb okok, ha valaki orvoshoz, gyógytornászhoz fordul kézprobléma miatt.

Ínhüvelygyulladás, ganglion és alagút szindróma – a fájdalom források egyik csoportja

Ínhüvelygyulladás akkor alakul ki, ha gyakran ismételt mozdulatokat végzünk hosszú ideig, vagy sokáig kitartott pozícióban használjuk (pl. egerezés, erőltetett sporttevékenység).

Gyulladáskor az ínat körülvevő szövet, vagyis az ínhüvely, a gyakori, ismételt dörzsöléstől begyullad és megakadályozza a hatékony működését gyulladt testrészünknek. Leggyakrabban az alkarban, a csuklóban vagy az ujjakban alakul ki, de nem ritka, hogy más testrészekben, mint a lábban, a térdben, a könyökben vagy a bicepszben is kialakul.

A túlterhelés fokozhatja a ganglion megjelenését is a csukló tájékon. A ganglion jóindulatú, kocsonyás tartalmú ciszta. Leggyakrabban a csukló kézháti felszínén alakul ki, de a csukló tenyéri felszínén is előfordulhat az ujjak tövénél, illetve a végperceken.

A ganglion ciszta az ízület vonalában, vagy az ínhüvelyek mentén alakul ki, lényegében az ízületi tok vagy az ínhüvely tömlőszerű kitüremkedéséből. Ebben a kitüremkedésben összegyűlik és besűrűsödik az ízületi folyadék, ami először az ízületi tokra, és a környező szövetekre gyakorolt nyomás, ezzel okozva különböző panaszokat.

Szintén gyakori ludas a fájdalmak mögött, az alagút szindróma. A carpal tunel, ahogy angol neve is sugallja egy csontos, kötőszövettel körbevett alagút az alkar és a kéz csontja között. Különböző, gyakran ismételt helytelen mozgásformák hajlamosak túlterhelni és így gyulladásba lobbantani ezt a területet, ahol már az idegek is érintettek. Korábban két bejegyzésünkben és hosszasan kifejtettük a témát – Alagút szindrómák, Csukló alagút szindróma műtét nélkül.

A másik nagy csoport a traumák :

  • Lehet egy törés, rögzítés követkeményéből mozgásbeszűkülésünk, fájdalmas mozgásaink. A csuklónk sok kis kéztőcsontból valamint az orsócsontból és a singcsontból áll. Ezek sérülékeny csontok, esés során nagyon gyakran ide érkezünk, emiatt nagyon gyakori a törésük. Gyermekek esetében a gipsz levétel után nagyom gyors gyógyulás várható, ám felnőttek esetében ez már korántsem igaz. Hosszadalmas feladat visszaállítani a csukló teljes, szabad mozgását, erejét, terhelhetőségét.
  • Instabilitás is könnyen létrejöhet a csuklónkban, egy komolyabb esés, sportsérülés, kezet érő erős rántás hatására. A leggyakoribb az úgynevezett scapho-lunate instabilitás, ami két kis kéztőcsontunk : az os scaphoideum és az os lunatum közötti szalag problémájának követkeménye. Ez esetben legjellemzőbb a hüvelykujj töve környékén megjelenő fájdalom, duzzanat, kattogás a csukló mozgatása közben. Az esetek jó részében elkerülhető a műtét egy megfelelően felépített mozgásprogrammal.
  • TFCC sérülés : A triangular fibrocartilage complex a singcsontunk vége és az ott található kéztőcsontok közötti porcos rész, melynek nagy szerepe van a csuklónk stabilitásában. Tenyérre esés következtében könnyen sérül, a fájdalom a csukló külső oldalán jelenik meg. Jellemző, hogy sokat kattog a páciensek csuklója. Ha már az akut időszakon túl van a páciens, meg lehet kezdeni a tréninget, hogy helyreálljon a csukló biztonságos, stabil működése.

Minden esetben a legelső, hogy tudatosítsuk a fájdalom forrását, és egy kézsebész megvizsgálja az érintett területet, mert sok sérülés nem könnyen diagnosztizálható, és szükség van funkcionális röntgen, illetve MRI felvételekre. A diagnózist követően megkezdhető a csukló precíz megerősítése, az összes funkciójának helyreállítása. Amennyiben a műtét nem erősen indokolt, a manuálterápiás fogások nagy lehetőséget rejtenek magukban a mozgástartomány helyreállításában. Ez az első lépés.

Ha már visszajött a teljes mozgás, fontos fokozatosan megerősíteni a csuklót, hogy a páciens fájdalommentesen tudja végezni a munkáját. Emellett fektessünk hangsúlyt a további intézkedésekre, megelőzésre melyre számos eszköz és nyújtó gyakrolat létezik. Ezek közül mutatnánk be párat segítségképpen.

Az eszközök tekintetében a következőket javasoljuk :

  1. A helytelen egér használat következtében könnyen alakul ki ínhüvelygyulladás. Legegyszerűbb ezt a problémát elkerülni azzal, hogy megnézzük, megfelelő-e a munkahelyi (vagy home-office) testhelyzetünk. A következő képen látható, hogyan kell elhelyezni a számítógépet, billentyűzetet, hogy megfelelő szögben legyenek a karjaink. Nagyon fontos a csuklónak a könnyed, relaxált helyzete írás és egerezés közben.
  1. Ínhüvelygyulladása, csukló vagy ujj fájdalma van az egerezéstől? Igen, ez is könnyen megeshet. Ez esetben a különféle gyulladáscsillapító kezeléseken túl a legfontosabb, hogy megszüntessük a folyamatos túlterhelést. Ma már rengeteg eszköz elérhető, hogy csökkentsük a csuklónk terhelését, érdemes kipróbálni ezeket a lehetőségeket, mint a csuklótámaszos egérpad vagy az ergonómikus egér.

Végezetül pedig mutatnánk pár nagyon egyszerű és gyors csukló lenyújtó gyakorlatot, amit érdemes elővenni egy túlterhelő aktivitás után :

  1. Alkar nyújtás : finoman fonja össze ujjait és egy óvatos mozdulattal nyújtsa el magától, úgy, hogy közben az ujjak befelé néznek. Maradjon ebben a pózban 25-30 mp-ig. Majd lazítsa el, a könyök enyhe bejalításával. Szükség esetén ismétlés.

2. Extenziós nyújtás : helyezze a tenyerét egy sima felületű asztalra, vállak a csukló felett. Nyújtsa a karjait amennyire jól esik, valóban ügyelve arra, hogy a vállak végig egyenesen a csukló felett maradjanak. Tartsa ki 15-20 mp-ig.

3. Flexiós nyújtás : most helyezze a kézfejeket az asztalra. Majd egyenes karral tegyen finom súlyt a kezekre, épp csak annyira, hogy egy enyhe nyújtsást érezzen a csuklókban. Tartsa ki 15-20 mp-ig.

Továbbá az alkar átmasszírozása egy kis labdával /SMR golyó, teniszlabda/ is rendkivül hatékonyan tudja lazítani a fájdalmas zónákat.

Reméljük ezekkel az apró tanácsokkal is hozzá tudunk járulni a karok, csukló és a teljes test karbantartásához, hiszen ahogy mondani szoktuk, a testben minden mindennel összefügg. Ha bármilyen extra segítségre lenne szükség, akár a fájdalom okának feltérképezéséhez vagy helyreállító, megelőző tornához/kezeléshez, gyógytornászaink és terapeutáink a rendelkezésre állnak. Keressen minket bizalommal !

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák