cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Komplex kezelés és a fogszabályozás 1. rész

A rendelőnkben alkalmazott craniosacralis, és manuálterápiás kezelés nem csak könnyíteni tudja a fogszabályozás menetét akár gyerekekről, akár felnőttekről van szó, de általa akár le is rövidülhet a szabályozás ideje, illetve ami még ennél is fontosabb, hogy segít a fogszabályzóval elért állapot megtartásában is. A helyes testtartás rendezésével, a koponya-, állkapocs csontok és ízületek blokkjainak feloldásával megszűnhetnek az esetleges kisugárzó fájdalmak, és logikusan egyszerűbbé válik a fogszabályzás. Blogbejegyzésünk első részében vegyük át, miért fontos a komplex kezelés.

Ezért fontos a testtartás vizsgálata

fog.test.02

Testünk mindig az egyensúlyi állapot megtartására törekszik, de sajnos ezt sokszor csak kompenzációkkal éri el. Ez azt jelenti, hogy ha valami elkezd rosszul működni, fájni, a test az alatta vagy felette levő zónát használja arra, hogy ennek a területnek a mozgását korrigálja, a fájdalmat enyhítse. A test legtöbbször alulról felfelé alakítja ki a kompenzációkat, így az utolsó ilyen zóna, azaz ízület, ahol ezt megteheti az az állkapocsízület és a koponyaalapot alkotó csontok összeköttetése. Gyógytornászként az a célunk, hogy a pácienseinket segítsük a legjobb funkcionális, azaz fájdalommentes állapot elérésében, hogy mozgásaik akadálymentesek legyenek. Ha a testtartást korrigáljuk, egyensúlyba kerülnek az izmok, és az ízületek működése is optimalizálódik, az állkapocs ízület (temporomandibularis ízület) terhelése is javul, és megszűnnek a kompenzációk. Egyszóval ezért vizsgáljuk a testtartást, hogy a test felől mi az, ami hatással lehet a fej és az állkapcsok helyzetére.

Alkalmazott terápiák összefüggése

Egyrészről dolgozunk a craniosacralis terápia lágy technikáival a koponya és az arccsontok összeköttetésein, amellyel hatni tudunk az alsó és felső állcsont egymáshoz viszonyított helyzetére. Másrészről, ha szükséges, akkor manuálterápiát alkalmazunk a rágóízület mozgásainak javítására és rágóizmok lazítására. Az egyensúlyi helyzet eléréséhez és annak hosszú tavú megtartásához szorosan együttműködünk a fogszabályzó szakorvossokkal. A fogak helyzete, dőlés szöge, azok érintkezése megakadályozhatja ugyanis, hogy a rágóízület szimmetrikusan terhelődjön. Ezért szükség lehet különböző harapás emelő sínek viselésére, és persze a fogszabályzásra.

Előtte, vagy közben?

A legszerencsésebb, ha a fogszabályzás, illetve a craniosacralis- és manuálterápiás kezelések párhuzamosan folynak. Bevált gyakorlatunk, hogy mi manuálterapeuták két-három alkalommal találkozunk a pácienssel, mielőtt a fogorvos elkezdi a kezelést. Ezen alkalmakkor szükség szerint kezeljük a testet és a rágórendszert manuálterápiával, miközben a koponyán és a testen is dolgozunk a cranisacralis terápia kezelőfogásaival attól függően, hogy melyik rendszerben tudunk minél jobb hatást elérni. Célunk, hogy a craniomandibularis rendszerben minden jól működjön. Ideális esetben a fogszakorvos a lenyomatot a fogakról kilazított állapotban veszi le (ilyen esetben a mi kezelő ágyunkról a páciens átül a fogászati székbe), így az ezzel elért jobb helyzetet tudja az ő eszközeivel tovább segíteni, korrigálni a jó irányba. Van olyan is, amikor a fogászati kezelést nem előzi meg közvetlenül komplex manuálterápiás kezelés, de a fogorvos a kezelés bizonyos szakászában nem tud előrébb jutni, vagy előjönnek esetleg panaszok, fájdalmak amelyek nem jelentkeztek addig. Ilyenkor a komplex manuálterápiás kezeléssel támogatjuk a testet, oldjuk a blokkokat, amelyek kifejezésre jutottak, hogy a fogorvos tovább tudjon dolgozni.

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák