cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Komplex kezelés és a fogszabályzás 2. rész

A craniosacralis- és manuálterápiával kiegészülő komplex kezelésnek köszönhetően olyan változásokat észlelhetünk a testben és persze a fogakon, melyek funkcionálisak, egész testre kiterjedőek, és az egészséget tartják elsődleges szempontnak az esztétika előtt. Éppen ezért a fogszabályzás hosszú távú hatása is érvényesül, kevésbé alakulnak vissza a fogak az évek múltával, és elkerülhetőek a nagyobb erősségű beavatkozások, mint amilyen a foghúzás, bizonyos esetben a szájsebészeti műtét, és igen, valamennyivel rövidülhet a kezelés időtartama is. Blogbejegyzésünk következő részében konkrét példákkal szolgálunk, amikor a kezeléseink sikerre vitték a páciens fogszabályzását.

A gyerekeknél még fontosabb a komplex kezelés

fogszabi2x

Gyerekeknél különösen fontosak ezek az elvek, hiszen a fogszabályozás leginkább a fogváltáskor kezdődik, és ebben az időszakban a legnagyobb a csontos növekedés is egyben. Köztudott, hogy a növekedés során a hosszú csontok nem mindig szimmetrikusan növekednek, de később, a növekedés befejeztével a legtöbb esetben szimmetrikussá válnak. Ezért kell különösen figyelemmel lenni a testtartásra és a test felől is kezelni, követni a változásokat, amelyet a fogszabályzó elindít. Az összefüggések miatt akár rögzülhet is egy ilyen asszimmetria a növekedés során, ha nem komplexen kezelünk. Különböző gyerekkori betegségek, – mint a gerincferdülés-scoliosis, vagy a Schauermann kór – amelyek a gerinc deformitásával járnak, fokozott figyelmet követelnek a fogszabályzás alatt.
Példa erre:
A képen is az látszik, hogy a kezelések hatására, az asszimmetriák szépen korrigálódtak, a felső állcsont billenése javult, mérhetően, 4 mm-t tágult is(jelen esetben ez már elég ahhoz, hogy a maradandó fogak elférjenek)és ezáltal a középvonal is megfelelő helyre került. Mindezt 3 kezeléssel értük el. A kezelés továbbra is folyik, eddig fogszabályzó nélkül.

Fájdalommentesen fejeződött be a kezelése

Azoknál a felnőtteknél, akiknél van hasonló gyerekkori betegség az anamnézisben, szintén nehézségek léphetnek fel a fogszabályzás során. Ezeket a deformitásokat a test megtanulta az évek során kompenzálni egészen a koponyaalapig, állkapocs ízületig. Ezért ha változtatunk a szájban valamit, az felborítja a megszokott „rendet”, és különböző panaszok jelentkezhetnek a nyakon, a testen, amelyeket kezelni kell, hiszen így tud minden a jó irányba változni.Az első, fogorvossal közös páciensünknél, – aki 50 évesen kezdte el a fogszabályozást -, a sín felhelyezése után furcsa torok és fül felé kisugárzó fájdalom jelentkezett. A fogorvos ekkor kérte a segítségemet. A vizsgálat során kiderült, hogy a hölgynek egy elég kifejezett gerincferdülése van, és vannak szakaszok a gerincén egészen a nyakáig húzódóan, amelyek alig mozognak. Először a nyakát kezeltem és elsősorban craniosacrális terápiát alkalmaztam. Már az első kezelés után enyhültek a panaszai, a további kezelések alkalmával dolgoztunk a testen is a cranió mellett, míg a tünetek nem múltak el teljesen. Amikor a felső fogsorra felkerült a fogszabályzó, megint előjöttek fájdalmak, amelyet utána már egy kezeléssel is tudtunk oldani. Az egész fogszabályzó kezelés alatt, amikor nagyobb változás történt a száj felől, nekem is kellett kezelni, mert valahol előjött a fájdalom. Végül 2,5 év után szép fogakkal és fájdalommentesen fejeződött be a kezelése.

Nem kellett fogat húzni

Erre nagyon is jó példa, hogy gyakran küldenek hozzánk pácienseket a fogszabályzó kezelés vége felé azzal, hogy „ha nem jön előrébb az alsó állcsont, akkor ki kell húzni fogakat a felső fogsorból”. Ez annak érdekében történne, hogy az alsó és a felső állcsont szimmetrikussá váljon, a fogak érintkezése pedig megfelelő legyen.
Nem tudok olyan páciensről, akinek fogat kellett volna húzni, aki járt hozzánk kezelésre. A testtartás korrekció után megváltozott a nyak tartása is, illetve a nyak, a tarkó, a koponya kilazítása után az alsó állcsont már lazán tudott mozdulni előre. Így a mi kezeléseinkkel párhuzamosan a fogorvos is tudta segíteni az állkapcsokat a kívánt irányba.

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák