cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Komplex Manuálisterápia

KMT-Komplex Manuálisterápia, több mint a klasszikus manuálterápia

Hogyan igazodjunk el a manuálterápiák színes világában? Manapság rengeteg terápia és kezelési módszer célozza meg a test mozgásszerv-rendszerének gyógyítását. A mostani cikkben eláruljuk a különbségeket, és azt is megosztjuk az olvasókkal, mit tud a Komplex Manuálisterápia (KMT).

A manuálterápia egy gyűjtőfogalom

Ember legyen a talpán, aki kiigazodik a világhálón létező, különféle manuálterápiák kavalkádjában. Kiropraktika, oszteopátia, akupresszura, gyógytorna, MET, Rolfing, Dorn Terápia, különböző masszázsterápiák, strukturális integráció, myofascial release, manuális nyírokmasszázs, ízületi és gerinc manipulációk, és mobilizációk,és még sorolhatnánk a technikákat, sőt a wikipédia még a csontrakást is a manuálterápiák közé sorolja. A manuálterápia nem más, mint egy gyűjtőfogalom, mely azon fizikális kezelési formákat foglalja magában melyeket Nyugat Európában, Amerikában, Ausztráliában leginkább egészségügyi végzettséggel bíró szakemberek alkalmaznak, azaz gyógytornászok, foglalkoztató terapeuták, kiropraktőrök, oszteopaták, és masszőrök. A manuálterápia egy speciálisan irányított manuális erő, mely a mozgás javítását célozza, az ízületekben, izmokban, kötőszövetben létrejött feszültségek oldására. (Korr, 1978). A fentebb felsorolt terápiákat, azért nevezzük mind manuálterápiának, mert mindegyikben közös, hogy a kezelési módszer alapvetően a kézzel végzett érintés. Márpedig minden érintés, függetlenül annak erősségétől, manipuláció, mert manipulál, azaz változtat valamin. Más értelemben viszont a manipuláció a hirtelen történő mozdulattal történő kezelő fogást is jelenti.

Mi a különbség az oszteopátia és a kiropraktika között?

A manuálterápiák alfája az oszteopátia és a kiropraktika. A két irányzat filozófiája szinte ugyanaz. Az oszteopátia születése dr. Andrew Taylor Still (1872) nevéhez fűződik, a kiropraktika pedig az ő tanítványa, David Palmer (1895) nevéhez köthető. A kiropraktika inkább hirtelen manuipulációkkal dolgozik, és célja az ízületi működés helyreállítása. Az oszteopátia a gerinc egyensúlyának biztosítását célozza, hogy csökkentse a fájdalmat. Az oszteopátia a hirtelen manipulációt kevésbé alkalmazza, inkább mobilizációval, különböző nyújtó fogásokkal és egyéb nyomások alkalmazásával kezel, csökkenti a fájdalmat, a finom, lágy érintést használja, hogy megtalálja, és aztán oldja a feszültségeket. Az oszteopátiáról nagyon sok külföldi fórumon úgy lehet olvasni, hogy a mozgató szervrendszerre irányuló kezelés, ám valójában jóval több annál, hiszen az oszteopátia az egész testre hat. Kezeli az ízületeket, az izmokat, az idegeket, és legtöbbször az ezeket, illetve a belső szerveket egyaránt beburkoló kötőszövetet (fasciát), sőt az agyhártyákkal is dolgozik és segíti a folyadékok áramlását. Az oszteopaták csak a kezüket használják a diagnosztizálásra és kezelésre egyaránt, szemben más terapeutákkal, akik eszközöket is igénybe vesznek. Az oszteopátia a funkcionális anatómiát szem előtt tartva tanulmányozza és írja le a testben létrejövő összes mozgást.

És a csontkovács?

Óva intenék mindenkit, a pár nap alatt megtanulható tanfolyamokról kikerülők vagy a „kiöregedő csontkovács átadja tapasztalatait” úton megszerzett tudás birtokában lévő csontkovácsoktól. Országonként más a szabályozás arra vonatkozólag, hogy ki milyen gyógyító tevékenységet folytathat. Hazánkban számos manuálterápiás irányzat van terjedőben, és egyre több képzést indítanak. Ám jelenleg Magyarországon nincs sem oszteopata, sem kiropraktőr iskola, ellentétben a külföldi 4-6 éves képzést nyújtó iskolákkal. Magyarországon tehát, azok közül, akik oszteopátiás kezeléseket hirdetnek, csak néhány olyan terapeuta praktizál, aki ténylegesen elvégezte az iskolát külföldön. A legtöbb képzést gyógytornászok és orvosok végzik, de masszőrök, edzők, és jógaoktatók is részt vehetnek már bizonyos tanfolyamokon. Jó tudni, hogy itthon törvény írja elő, hogy hivatalosan, ÁNTSZ engedéllyel csak gyógytornász és orvos végezhet manuálterápiát, aki a Holisztikus Alapítvány akkreditált képzése után a Semmelweis Egyetemen levizsgázik, így adva bizonyosságot tudásáról.

Mi az a Komplex Manuálisterápia?

A Komplex Manuálisterápia (KMT) során kézzel vizsgálva megkeressük a feszüléseket (restrikciókat) a testben és feltárjuk azok összefüggéséit a különböző rendszerekben. Ezt csak anatómiai, biomechanikai funkcionális szemlélettel lehetséges felmérni. A fasciákon dolgozva kezeljük a mozgásrendszert, a visceralis- és a craniosacralis rendszert egyaránt, hatunk a keringésre és az idegi kapcsolatokra is. Nem vagyunk oszteopaták, de a tevékenységünk mégis sokkal több, mint a klasszikus manuálterápia. Minden kezelési technikát (klasszikus manuálterápia, Testszobrászat, Craniosacralis terápia, Viscerális terápia) többlépcsős tanfolyamon tanultuk meg és tanuljuk folyamatosan, illetve mindezeket integráljuk a kezeléseinkbe. Így minden olyan rendszeren dolgozunk, amit az oszteopata iskolákban is tanítanak alap szinten. Ha ismerjük a funkcionális rendszereket a testben külön – külön, ha tisztában vagyunk a köztük lévő kapcsolatokkal és az egymásra gyakorolt hatásaikkal, akkor tudjuk egy egészként vizsgálni az embert. Minden emberi rendszer stimulálható, vagy gátolható és leginkább megváltoztatható a kéz használatával, melyek esetében a test öngyógyító (önkorrekciós) képességének beindítása a feszülések (restrikciók) oldásával, az összefüggések elemzésével és feltárásával történik. Így a test, az egész ember megtalálja az egyensúlyt az egészséghez vezető útján. Napjaink oszteopatája, a visceralis terápia feltalálójának Jean Pierre Barral szavait idézve:
A mozgás az élet jele, minden mozog térben és időben – az ember sem kivétel a szabály alól. Az ember egy egészet alkot saját magával és az univerzum része is egyben. Az ember ízületekből és izmokból áll, amelyek létrehozzák a mozgásainkat, és belső szervekből is áll, amelyek biztosítják azt, hogy egészként működjön. Az élet mozgás, ritmus, folyamatos alkalmazkodás az új helyzetekhez, beolvadás, elutasítás, és ellenállás. Ez folytatódik egészen a halálunkig ” (Jean Pierre Barral)

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák