cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Krónikus derékfájás….. Téged is érint?

„Fáj a derekam, nem tudok lehajolni.” „Képtelen vagyok a fizikai munkára, annyira beáll tőle a derekam.”- Neked is ismerős?
A gerincnek nemcsak erősnek, rugalmasnak is kell lennie egyszerre!

Krónikus derékfájás gyógymód

A krónikus derékfájás leggyakoribb oka nem a gerincsérvben vagy a gyenge izomzatban, hanem a nem rugalmas széles ágyéki pólyában, azaz a Thoracolumbalis fasciában (TLF) keresendő… Erre mutatnak rá a legújabb kutatások is.
Manapság nagyon sok ember küzd a problémával, pedig még csak fizikai munkát sem végez, „csak” ül. Sokkal jobb volt a nagyszüleinknek, akik kint dolgoztak a földeken, mozogtak, friss levegőt szívtak… – szoktam mondani a pácienseknek. Mi, a 21. század emberei sokkal többet ártunk a napi 6-8 óra üléssel és stresszel, mint őseink a fizikai munkával.

Úgyhogy legalább fél óránként állj fel az asztaltól és mozgasd át a hátadat: hajolgass előre-hátra és oldalra is mielőtt elsétálsz megtölteni a poharadat vízzel.

A testünk mozgásra van kitalálva, és igenis az ásás, kapálás, talicskázás a gerinc terhelésének része kell, hogy legyen. Mert tudományosan is bebizonyították, hogy ilyen sokrétű mozdulatokkal az izmainkat is erősítjük, és megmozgatjuk az azokat körül vevő fascia hálót… persze ha ez rendszeresen történik, akkor a gerinc és az izomzat is megszokja a terhelést, de nehogy most felpattanj a székből és nekiess az ásónak! A hátad azt nem fogja szeretni, mert nincs hozzászokva!

Kutatások kimutatták, hogy az egészséges gerinc működéséhez szükséges az erős izomzat, a jól funkcionáló, minden irányba elcsúszni képes fascia hálózat– ez a derék esetében a széles kötőszövetes lemez (Thoracolumbalis fascia – TFL) és a megfelelő hasűri nyomás. Ebből a 3 egységből 75% szerep jut a TLF-nak, a többi 25% a core izmok (a gerinc melletti és a hasizmok együttese), és a hasűri nyomás tesz ki.

A TLF köti össze a törzset és az alsó végtagokat, és rugalmas energiát továbbít az izmok között, ezért fontos szerepe van az energia átadásban a mozgások során. Rostjai egészen a nyakig eljutnak és közvetve a karizmokkal is kapcsolódik. Ez a szövet nem szereti a statikus terhelést, mint pl az ülés, mert ilyekor nem tudnak a rétegek elcsúszni egymáson és nem tudja a hasizmokat és a hátizmokat jól megfeszíteni.

Krónikus derékfájás

Ezért hiába erősítjük az izmokat, ha nagy és célirányos gerinc- és derékmobilizálásokat (mint ahogy ásás során is megmozgatjuk a rétegeket) nem teszünk az edzésbe – a panaszok nem fognak megszűnni. Ezt gyakran tapasztaljuk, hiszen úgy jönnek páciensek hozzánk, hogy látszólag erősek a hátizmok, de ennek ellenére fáj a derekuk, mert a fascia nem elég rugalmas és nem megfelelően feszíti meg az izmokat a mozgások során.

Tilos előrehajolni?!

Krónikus derékfájás ok

Az is tévhit, hogy derékfájós betegnek tilos előre hajolni! Az előre hajlással pont a TLF fascia rétegeit mozgatjuk és a benne lévő rugalmasságot tartjuk fenn. Persze ha akut a panasz, akkor átmenetileg valóban nem szabd előre hajolni, de amint a panaszok javulnak, az erősítő gyakorlatok mellett fokozatosan, lépésről lépésre vissza kell állítani a teljes hajolást.

A gerinc műtét után is 4-6 hét elteltével fokozatosan vissza kell vezetni az előrehajló mozgásokat a napirendbe és a tornába is. Nagyon sokszor látjuk azt, hogy a rehabilitációban nem mindig hangsúlyozzák ezt, vagy félreértik az orvosi utasítást, hiszen csak átmenetileg tiltott, de a páciensek nehezen engedik ezt el.

Mind akut fájdalom, mind pedig műtét után vissza kell!! állítani minden irányba a mozgástartományt, ennek az előrehajlás is része. Ha azt kihagyjuk az életünkből, egyszer lesz egy banális mozdulat, amikor nem figyelünk oda és hajolni fog a gerincünk (amit nem szokott). Ekkor jön az ismételt derékbeállás, és nyilalló fájdalom.

Mi az, amit tudsz tenni, mielőtt nekifogsz az aktivitásnak? Kérd ki egy manuálterapeuta véleményét. Egy gyors állapotfelmérés alapján meg tudja mondani, hogy az ízületeid, izmaid és fasciád készek-e a mozgásra. Mindenképp javasolt a fascia rétegek elcsúszásának megsegítése manuálisan, és az ízületek mozgástartományának javítása, mielőtt a nagy gyakorlatozásba és edzésbe belekezdenél.
Gyógytornásztól kérd ki a véleményt, hogy állapodnak megfelelően hogyan kezdj el mozogni, milyen gyakorlatokkal haladj a fokozatokkal, vagy éppenséggel kedvenc sportod végzése közben mire figyelj, vagy milyen gyakorlatokkal kompenzáld az esetleges egyoldalú terhelést.

Az EnerGentle rendelőben teljes körűen tudunk neked segíteni, fordulj hozzánk bizalommal!

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák