cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Krónikus fájdalom a testben

Krónikus fájdalmak a testben – vagy a fejben?

Egyre szélesebb körben értenek egyet abban az orvosok, szakemberek, terapeuták – és lassan egyre több páciens -, hogy a krónikus fájdalmakat ma már nem csak gyógyszerekkel lehet kezelni. Ahelyett, hogy egyből ópiátokhoz nyúlnánk, számos alternatív megoldás létezik a „fájdalom-elme transzformálására”.
A fájdalom lehet a barátunk is, hiszen már gyerekkorban is megtanít minket, hogyan kommunikáljunk a testünkkel. Figyelmeztet, ha veszélybe kerülünk vagy jelez, ha valami belső gond van. Ugyanakkor az akut fájdalmak mellett, és mai életmódunknak egyre inkább köszönhetően megjelent egy újfajta, érzelmeink által is manipulált fájdalom is, a krónikus fájdalom.

A rejtélyes fájdalom nyomában

Az alábbi amerikai kutatáson az agy reakcióját vizsgálták krónikus fájdalom megléténél. A panasz érzékelésekor, agyunk elkezd csak a fájdalomra összpontosítani és aktiválja azokat a központokat, amik a depresszióért és a rossz közérzetért felelősek. A kialakult depressziós állapottól a fájdalom mértéke rosszabb lesz, ami egy ördögi kört teremt.
Ezek azok az esetek, ahol az orvosok tehetetlenségükben már nem tudnak más eszközhöz nyúlni. Ilyenkor sokszor ópiátok szedését írják elő, melyek számos káros hatással bírnak: blokkolják azokat a kémiai folyamatokat az agyban, amik eljuttatják a fájdalom érzetet a megfelelő központba, illetve fokozzák a test érzékenységét a fájdalommal szemben, és így még több csillapításra lesz szükségünk. Egy újabb végeláthatatlan kör.
A kutatók azonban rájöttek, hogy az idegrendszert és az elmét le lehet csendesíteni. Ha elkezdünk dolgozni Önmagunkon, mind fizikailag, pszichésen és spirituálisan, akkor ki tudunk szakadni a fájdalmunk generálta világból. Ahhoz, hogy elinduljunk egy új úton, rengeteg lehetőség létezik: jóga, különféle önképző és önfejlesztő körök, illetve a meditáció.

Ez egy különleges kirakós játék a páciensnek és kezelőnek egyaránt, viszont a megfelelő hozzáállással és megértéssel le tudunk ásni a fájdalom gyökeréig, és a folyamatosan bővülő terápiás technikáknak köszönhetően ma már mindenki megtalálhatja a testhez – és lélekhez – álló kombinációt.

Tapasztalataink bizonyítják: van kiút!

A mi rendelőnkben is számos beteg fordul meg, akik évek óta fennálló fájdalmakkal élik mindennapjaikat. Nagyon nehéz ebből az állapotból kimozdulni, de sok embernek segítettünk már a Komplex Manuálisterápiával és csökkenni tudott a fájdalom. Sokszor látjuk azt, hogy a kezeléseink eredményeképpen javul a mozgás, változnak a szöveti feszülések.
A páciensek ugyanakkor nehezen engedik el a ragaszkodást mindennapi fájdalmaikhoz. Mi is azt tapasztaljuk, hogy a legtöbb fájdalomnak van emocionális összefüggése is, és hosszú távon az említett depressziós, önkínzó körhöz vezet, ami még jobban megnehezíti a dolgunkat. Annyira hozzászoktak már a fájdalomhoz, hogy az is előfordul, hogy a fájdalommentes időszakot sem tudják igazán önfeledten megélni.
Bizony nagyon nehéz ezt az agyban kialakult fájdalom megszokást megszakítani. Ahogy a kezeléseinkbe minél jobban integráljuk a manuálterápiás, craniosacrális, és viscerális technikákat, a páciens is szépen lassan kezdi elfogadni, hogy vannak már fájdalom nélküli órák, napok akár hetek is. Folyamatosan bátorítjuk, hogy merje megélni ezeket az időszakokat.
Először elkezdjük felépíteni a test stabilitását, mozgásbiztonságát célirányos gyakorlatokkal, majd bíztatjuk, hogy kezdjen el mozogni, sportolni – amit a fájdalom miatt eddig kénytelen volt mellőzni – és ahogy egyre több mindenre képes, fokról fokra, szinte észrevétlenül átíródik a reflexkör. Természetesen sok páciensnek, ahogy cikkben is kifejtik, kiegészítésképp szüksége lehet egyéb relaxációs technikákra pl. autogén tréning, művészet terápia, meditáció különböző fajtái, pszichológus, vagy a jóga, ami mint tudjuk többről is szól, mint mozgás.

Forrás és inspiráció: Experiencelife

Írta: Molnár Angéla, Lelkes Zsófia

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák