cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Mit jelent az, hogy tekintsünk másként a problémára? – I. rész

„Nem lehet megoldani a problémákat ugyanazzal a gondolkodásmóddal, amivel csináltuk őket.”
Einstein híres idézete mára bejárta az egész világot. Ezt a szemléletet vallom én is, amelyet a módszerem, az EnerGentle alkalmazásakor is mindig szem előtt tartok.
De vajon értjük-e és alkalmazzuk-e a mondanivalóját?

A fájdalom a barátunk

Számítógép fejfájás

Kezeléseink a test- lélek-szellem hármas egységére épülnek. Valljuk, hogy a fizikai problémák addig nem tudnak megoldódni, amíg lelkileg nem érezzük magunkat jobban és fordítva. Mindez pedig addig nem tud megtörténni, amíg nem tekintünk kicsit másként a problémánkra: azaz meg kell látnunk a szerepünket a kialakulásukban.
Fel kell ismernünk a kapcsolódásokat, ok-okozati összefüggéseket, hogy tudjuk, mit kell tenni azért, hogy jobban érezzük magunkat, min szükséges változtatnunk az életvitelünkben, szokásainkban, hogy kezeljük a reakcióinkat.
Egyszóval, felelősséget kell vállalnunk a megoldásukért.
Azt szoktam mondani, hogy a fájdalom a barátunk. Azért van, hogy minket segítsen, felhívja a veszélyre a figyelmet. Ezt gyakran nem hisszük el, hiszen kellemetlen fájdalmat érezni; ha valaki pedig hosszú ideig él fájdalomban, akkor ez a mondat számára nevetségesen hangzik.

A fájdalom új definíciója

A fájdalom új definíciója: a félelmeinkre az agy által adott válaszreakció.
Amikor fáj valamink, bármit megtennénk, hogy azonnal elmúljon, valaki szabadítson meg minket a problémától… Azonban, ha figyelnénk az első jelekre, amit a testünk fájdalom vagy tünet formájában közvetít felénk, akkor nem jutnánk el a krónikus állapotokig, amiből valóban nagyon nehéz megtalálni a kivezető utat.
Az a szomorú valóság, hogy a fájdalom vagy probléma kialakulásáért mi magunk vagyunk egyedül felelősek. Hosszú éveken át alakul ki az az állapot a testünkben, ami fájdalom, probléma képében jelenik meg. Ezért mi saját magunk tudunk a legtöbbet tenni azért is, hogy elmúljon – mindamellett, hogy szakmai segítséget is kérünk. Megfelelő szakmai támogatás mellett sokkal gyorsabb és hatékonyabb a javulás, és sosem késő kérni!

A fájdalom új definíciója

Azt kell megértenünk, hogy a fájdalom megjelenésének nem csak fizikai oka van. Amíg a testünk eljut odáig, abban már minden érzetünk, elfojtott reakcióink, megéléseink, külső környezeti hatásokra adott reakcióink, pszichés állapotunk, traumáink és gondolkodásunk is benne van. Ezért olyan nehéz sokszor megtalálni a kiutat, és csökkenteni, elmulasztani a problémát. A helyzetünk elfogadása az első lépés, hiszen ha nem küzdünk ellene, a kiutat is könnyebb meglátni.

Saját példák, tapasztalatok

20 évvel ezelőtt fordult elő velem először – és azután még párszor -, hogy reggel úgy ébredtem, hogy szédülök és ágyban kellett maradnom. Képtelen voltam függőleges helyzetben működni. Ez akkor fordult elő, amikor nagyobb stressz volt az életemben, vagy amikor már túl voltam azon, és fejben már kiengedtem, de a testem még a készenléti üzemmódban pörgött tovább.
Amikor először történt ez velem, intenzív osztályon dolgoztam. A kiugróan magas vérnyomásomra a főorvos semmilyen okot nem látott, és mivel az előző napokban teljesen jól voltam, azt javasolta, menjek haza és pihenjek. Ha pár nap alatt nem nyugszik, kivizsgáljuk…
Persze pár nap alatt fokozatosan normalizálódott a fizikai érzetem és a vérnyomásom is. Ekkor végiggondoltam, hogy mi történt velem az utóbbi időben… és megtaláltam a választ.

Ha tudni szeretnéd, milyen felfedezésekre és megoldásokra jutottam, amelyeket a módszeremben alkalmazok és tanítok is, olvasd el a blogcikk II. részét is!

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák