cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Piriformis szindróma

Sok páciens keres meg minket ezzel a diagnózissal, vagy úgy, hogy már orvos állapította meg ezt a diagnózist, vagy pedig saját maguk végeztek kutatást a Google, Wikipedia segítségével, és a tüneteik alapján úgy vélik, hogy ez lehet a bajuk. 

Piriformis szindróma

Mi az a Piriformis? 

Maga a Piriformis a legnagyobb csípő fordító izom, a nagy fenék izom alatt. Amellett, hogy a csípőre van hatása, stabilizálja a medencét, és a lumbális derék szakasz stabilitásában is részt vesz más törzsizmokkal együtt. Általában valaminek a következményeként feszül be, amikor a derék-medence-csípőt működtető izmok egyensúlya és terhelése felborul.

A piriformis szindróma kezelésével könnyen hibába tudunk esni, még mi szakemberek is. Azt gondoljuk ha az feszes, akkor azt meg kell nyújtani, és erővel ki kell masszírozni fájó pontokat, fájdalmas izomcsomókat belőle. De sajnos, az én tapasztalataim szerint az efféle kezelések csak átmeneti megoldást nyújtanak, vagy még azt se, mert nem ez az eredendő ok. Az izom csak próbál alkalmazkodni, és ennek eredményeként feszül be.

Miért fontos maga az izom, és miért kerül ez így előtérbe, mint ok? 

Azért, mert mellette és alatta olyan fontos idegek futnak, amik a medence és az alsó végtag működéséért felelnek. Leginkább az ülőideg, N. Ischiadicus esik csapdába a feszülése által. A befeszült izom feszülése nyomja az ideget, ami különböző tüneteket provokálhat a lábban.

Mi lehet akkor a megoldás?

Mindenképpen alaposan ki kell vizsgálni, és a megfelelő differenciáldiagnózissal felállítani a valódi okot ami a megváltozott működést okozta, ehhez pedig szükséges lehet egy alapos mozgásszervi vizsgálatra. Ki kell zárni a csípő érintettséget, és a derékból jövő direkt nyomást okozó problémákat. Legtöbbször akkor szokták ezt a diagnózist felállítani, hogyha az orvosok sem a gerincen sem a csípő képalkotó leletein nem látnak olyan elváltozást, ami összefüggésbe hozható a tünetekkel. Ilyenkor gondolják, hogy akkor a Piriformis izom lehet a bűnös. Látszólag a tünetek magyarázhatók ezzel is, de az idegek a gerincből kilépve más törzsizmok között is csapdába eshetnek mire a piriformisig eljutnak, pl.  a mély csípő hajlító és törzsizmok között vagy a medence területén is. 

Nekünk terapeutáknak meg kell érteni a test működését. Nagyon alapos anatómiai ismereteinkre támaszkodva tudjuk csak jól elemezni az izomműködéseket. Azt, hogy a funkció hol akadályozott, és milyen diszfunkció áll a hátterében. Csak ezek után tudjuk kitalálni, hogy hogyan segíthetjük a testrész egyensúlyba kerülését. Ez mindenkinél más, nem elég csak megnyújtani az izmot. 

Piriformis

Az alábbi eseten jól látható, hogy nem a Piriformis izom helyi kezelésével, az izom nyújtásával és lazításával született meg a megoldás, és a panaszok elmúlása.

Egy 50 éves hölgy páciens keresett fel minket. Fenékbe-, derékba-, és combba sugárzó fájdalommal, amit oldalt fekvésben, ülésben, autóból kiszálláskor érzett. Emellett, a probléma nehéz elindulásban, és erős fájdalomban mutatkozott meg. Ahogy az izmok bemelegedtek mozgás hatására enyhültek a panaszok, de kis pihenés után újra előjöttek. Amikor megvizsgáltam, akkor kiderült, hogy a problémája körülbelül 20 évvel ezelőtt a szülés után kezdődött, és ott volt kisebb porckorong probléma is, de az a másik oldalon volt. Azóta, amikor előjöttek derékfájdalmak, mindig a másik oldali fenék és comb területén voltak panaszok. Van egy kisebb gerincferdülés, ebből adódóan van egy asszimetrikus izom működés is a derék- és a medence izmainál. Egyértelmű volt hogy nem jól működnek a törzs valamint a fenék izmok, és ez a gerinc medence tartását is meghatározta. Az ellenoldali törzsizmok túlzott működése a fájdalmas oldalon a fenékizom működést legyengítette, és maga a piriformis izom próbálta feszesebb működésével ezt kompenzálni. Manuális kezeléssel a törzsizmok feszes működését oldottuk, a gyenge farizmot pedig aktivitásra serkentettük, a tünetek már azonnal oldódtak. Amikor 3 hét múlva visszajött, teljes panaszmentességről számolt be a páciens. Megbeszéltük mely gyakorlatokat részesíti előnyben, és a gyakorlatok pontos kivitelezésére is figyel az edzések során.

Ez az eset is bizonyítja, hogy nem mindig ott kell a probléma okát keresni, ahol az megjelenik. A nyújtás, és az azon területen történő erőteljes masszázs nem mindig hoz eredményt. Okosan körbe kell járni a területet, és akkor meglesz a megoldás, illetve a panaszok is nagyon gyorsan enyhülni fognak.

Keressen minket bizalommal.

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák