cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Milyen az ideális lábbeli?

Biztos hallotta már, hogy a legideálisabb a lábunknak, ha mezítláb járunk természetes talajon. De a modern mindennapokban ez szinte alig kivitelezhető. Ezért összeszedtünk néhány tippet lába hosszú távú egészségéért, a cipők káros hatásainak minimalizálására.

A sarok

Óvakodjon a magassarkú cipőktől.

 • elgyengíti a talpizmokat
 • átrendezi a testsúly elhelyezkedését
 • a harántboltozat túlterhelődik
 • sőt megváltoztatja a térd, csípő és derék terhelését

Csak egy-egy különleges alkalmakkor hordjon ilyen cipőt, ha teheti.

Kerülje a teljesen lapos sarkúakat is.
A flip-flop papucsok, balerina cipők és társai sincsenek jó hatással a lábra:

 • a talp nem kap elég ingert
 • az Achilles-ín feszül
 • ez hátfájást okozhat

Túlterheli a talpizmokat az, hogy nincs tartás a saroknál. A papucs nem sétára van kitalálva. Az izmok nem a lábboltozat tartásával foglalkoznak, hanem hogy ne veszítsük el a lábbelit.

Szűkülő orr rész

Sok cipő túl keskeny és összenyomja a lábujjcsontokat. Ha huzamosabb ideig összenyomja a lábát, akkor a mobilitását korlátozza. A cipő választásnál vegye figyelembe lábfeje szélességét is, hogy a lábujjai kényelmesen tudjanak benne hajolni minden egyes lépésnél.

Puha cipő

Nem javasolt a puha, párnázott cipő sem.

 • valójában gyengíti a lábat
 • az érzékszervi visszacsatolás hiánya megváltoztatja a séta mechanikáját

A járás során propriocepciós ingerekre van szüksége a láb szöveteinek. A talajfogás pillanatától a gördülésen és elrugaszkodáson át nagyon sok, kis mozgás jön létre, ami beállítja a megfelelő feszülést a lágyrészekbe és kontrolálja az ízületi mozgásokat.
Minden alkalommal, amikor a láb eléri a talajt, idegi rostokon keresztül jeleket fogad a földről. Ha vastag párnázott cipőt visel, akkor a lábnak nehezebb leereszkednie ahhoz, hogy ezt a visszajelzést felvegye.
A minimálisan párnázott lábbeliben természetesen és hatékonyabban járhat.

Milyen hát az ideális cipő?

Válasszon olyan cipőt, amelynek

 • biztonságos sarokpántja van, nem engedi a sarokcsont bedőlését
 • vagy jól illeszkedő zárt sarkú
 • a lábujjak nem feszülnek benne
 • max. 3-4 cm magas a sarka
 • minimálisan párnázott

Ha a cipőt (ideértve természetesen a sportcipőket is) kényelme alapján választjuk, az lehetővé teszi, hogy fenntartsuk a kívánt mozgásmintát, csökkentve a sérülések kockázatát.
Mozgásmintáink egyediek, akárcsak az aláírásunk. Ha valami eltérít minket az általunk preferált mintától, akkor keményebben kell az izmoknak dolgozni, kevesebb anyagcsere-hatékonysággal, ami hamarosan fáradtságot okoz, és növeli a sérülések kockázatát. Extra energiára van szükség ahhoz, hogy a rossz mozgásmintáinkat működtessük, és ebben előbb utóbb elfáradunk. Elkezdünk kompenzálni, de a kompenzációs lehetőségeink végesek, és akkor sajnos jönnek a panaszok.

Ha nem fáj a lába, azt javasoljuk, hogy a cipőt a megfelelő érzés alapján válassza. Mivel a kényelem és a mozgásminták kapcsolata nagyon összetett és nem mérhető, próbáljon ki több cipőt, hasonlítsa össze, majd válasszák ki a legkényelmesebbet.
Végre itt a nyár! Próbálja ki bátran a homokban, füvön, kavicson sétálást. Egyre több felé találhatunk mezítlábas ösvényeket is. Nem csak gyerekeknek, nekünk is ajánlott.

Ha pedig mégis fáj a lába, akkor segíthet a manuálterápia és gyógytorna. Rendelőnkben felmérjük az állapotát, hogy szakszerű, személyre szabott segítséget kaphasson. Nem érdemes megvárni, hogy súlyossá forduljanak a tünetei.

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák