cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Craniosacralis terápia, Az új 007-es filmben is ezt ajánlják

A craniosacralis terápia egy olyan szelíd módszer, ahol terápiát nem a terapeuta, hanem maga az egyén, a páciens teste, kötőszöveti rendszere határozza meg. A kezelés hatására kioldódnak a testben lévő blokkok, és beindulnak a szervezet öngyógyító folyamatai. A craniosacralis terápiával elképesztő eredményeket lehet elérni akár hosszabb ideje fennálló, vagy éppen hirtelen kialakult probléma esetén egyaránt. Már a legújabb James Bond filmben, a Spectre-ben Dr. Swann is a craniosacralis terápiát ajánlja a traumán átesett kliensének. Lássuk csak miért is!

Holisztikus szemlélet

Elvárásoknak való megfelelés, folyamatos stressz, rohanás és idegeskedés, nem csak az ügynökök sajátja, de mindennapjaink jellemzői. Nem csoda hát, ha előbb utóbb lázad a test, és jeleket küld felénk, ez így nem mehet tovább. Fáradékonyak, ingerültek vagyunk, fáj a nyak, a derék, a hát, ha pedig mindez nem elég, hát akkor jön a depresszió, az érdektelenség, vagy éppen a düh. A craniosacralis terápia egy holisztikus szemléletű kezelési módszer, mely az egyén ritmusában hat, harmonizálja a testet, a lelket, a szellemet. A craniosacralis terápia egyfajta manuálterápiás módszer, de egészen egyszerűen úgy is megfogalmazhatnám, mint a craniosacralis terápia atyja, John E. Upledger: „A craniosacralis terápia hidat ver a klasszikus fiziológiai és az energetikai anatómia közé”.

Az ügynökök is csak emberek

Amikor a moziban ülve egyszer csak azt hallottam, hogy dr. Madeleine Swann is a craniosacralis terápiát javasolt a kliensének, hangosan felnevettem! Ez már jelent valamit, gondoltam magamban, hogy a legújabb 007-es filmben is a craniosacralis terápia lesz a végső megoldás, és a csinos, szőke pszichológus hölgynek nagyon is igaza van! Hiszen a poszt traumatikus stressz állapot feloldására, – ahogy azt a doktornő is a diktafonjára mondta – az egyik legjobb választás egy olyan terápia, ahol nem kellenek szavak, vagy csak néhány mondat is elég ahhoz, hogy beinduljanak a gyógyulási folyamatok. Az ügynökök, persze lehetnek szuperhősök, ám ők is csak emberek, akiket munkájuk során rengeteg stressz ér. A felhalmozott feldolgozatlan, és folyamatos szorongás, egy sor biokémiai láncreakciót indít be és tart fenn a szervezetben, melyet egyrészt a hormonok, másrészt a vegetatív idegrendszer irányítása alatt állnak. Ha pedig felborul az egyensúly, az idegrendszer diszharmonikus működés folytán a legtöbbször depresszióról, közönyről, rosszkedvről, vagy kedvetlenségről, de agresszióról és dühről is beszámolnak a páciensek. A craniosacralis terápia nem csupán mérsékli a feszültséget, de a feldolgozatlan traumák felszínre jutásában is óriási a szerepe, melyet számtalan tanulmányban is bizonyítottak.

Egy finom hangolású rendszer

A craniosacralis terápia ugyanis azzal a nagyon finom, és érzékeny, rögtön reagáló rendszerrel dolgozik, mely az egész testünket átszövi, az idegrendszerünket beburkolja. Ez a rendszer elsősorban a kötőhártya, mely közvetíti a craniális ritmust, ami az agyvíz keringés keményagyhártyára (dura matere) gyakorolt nyomásváltozásából adódik. Ez a ritmus ugyanúgy érzékelhető az egész testben mint a légzés, vagy szívünk dobbanása. A ritmus üteméből, erősségéből, tapinthatóságából a terapeuta meg tudja állapítani, hol található a testben elakadás, és azt harmonizálva beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait.

Rendet tesz az érzelmek kusza világában

Végezetül a craniosacralis terápia nem csupán a fizikai síkon hat, de a kötőszövetben (fascia-ban) a test bármely részén tapintható áramlás képes feloldani, elsimítani az érzelmek kusza gubancait, a szorongásokat kioldja, és nagyban csökkenti a stresszt. A craniosacralis terápia az egyik legjobb választás, ha stresszoldásról van szó, legyen az egy hosszan tartó folyamat következménye, vagy egy akut helyzet feloldása.

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák