cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

A tudatos légzés áldásos hatása

A légzés stresszre gyakorolt hatásáról már írtunk korábban is a diaphragmás cikkünkben, de néhány hasznos információ és tipp tudatában kicsit jobban kézben tudjuk tartani ezeket a folyamatokat.
A vegetatív idegrendszer a felelős minden önkéntelen rendszerért a szervezetünkben, beleértve a szívműködést, légzést, izzadást, pupilla tágulást, csak párat említve. Amikor stresszt tapasztalunk, a szimpatikus idegrendszer akcióba lép, és ebbe az egyfajta készenléti „üss vagy fuss” üzemmódba helyez minket. Beindul az adrenalin pumpa, felgyorsul a légzés és emelkedik a pulzus. Mivel a testünk ezen reakciói ösztönösek, nem sok választásunk marad. Az egyetlen eszköz a kezünkben a légzés! Nézzük meg, miért!

A kutatók is szoros összefüggést találtak a szívműködés, a hasi légzés és a Nervs Vagus működése között. A HRV (heart rate variability) mutatja az egészséges változását a szívműködésnek. Vannak helyzetek, amikor teljesen normális, hogy gyorsabb vagy lassabb a szívverésünk. A stresszhelyzet fokozott szívműködést indukál, mint ahogy a belégzés idején a szimpatikus idegrendszer is eredményez egy pici felgyorsulást. A kilégzés során már a paraszimpatikus hatás érvényesül és a N. vagus működésének közbelépésével egy acetilcholin nevű neurotranszmitter is felszabadul, ami lassítja a szívritmust. Tulajdonképpen így a HRV a Vagus működésének a mutatója is egyben.
A Vagus stimuláló technikák aktiválják a paraszimpatikus reakciókat, közülük a légzéssel nagyon sokat tehetünk magunkért. Jelentős mértékben csökkenthetjük a belső feszültséget, dühösségünket, a hirtelen rosszul kezelt szituációkat, és a szervezetben kialakult gyulladásokat is. A mély hasi légzés tompítja a stresszre adott választ, ami az „üss vagy fuss” jelenséggel kapcsolódik.

De mégis hogyan is végezzük?

Tudatos légzés

Vegyünk az orrunkon egy mély levegőt egészen a has köldök feletti területig – mintha egy lufi töltődne -, és utána lassan, jó hosszan fújjuk ki, mintha 100 gyertyát fújnánk el. Ezt legalább 3x ismételjük meg. (Christofer Bergland módszere) Így fokozatosan aktiváljuk a vagus hatást, és száműzzük a szimpatikus „üss vagy fuss” – a szokásos gyorsan csinálj valamit – aktivitást, ezzel kiegyensúlyozva az adrenalin/kortizol hatást. A kilégzés során fokozódik a vagus hatás és csökken a pulzus.
A légzés mellett léteznek még további praktikák is, amivel a vagus tónust aktiválhatjuk pl. nevetés, éneklés, akupunktúra, arc locsolás, egész testes hideg zuhany. A lényeg az, hogy akár manuálisan, akár valamilyen eszközzel stimuláljuk a vagust, higgadtak tudunk maradni stressz helyzetekben, de csökkenteni tudjuk akár az epilepsziás rohamok megjelenését, egy gyulladást, de terápiás hatással lehet egy depressziós állapotra is.
A jóga még különösen hatékony módszer, hiszen számos fajtájánál, különféle légzőgyakorlatokkal indulnak az órák. Közülük például a váltott orrlyukú légzés, vagy a „kapálabháti” rekeszizom erősítő légzése különösen hatékony a szívre, és az idegrendszerre. A légzés nem csak koncentrálttá tesz, de segíti a testtudat kialakulását is. A mozgás, a nyújtás pedig remekül kiegészíti a lazító hatást, aminek az eredményét sokáig magunkkal vihetünk a mindennapokban.
A rendelőben alkalmazott manuális terápiák közül pedig pl. a craniosacralis terápiának van erőteljes nyugtató, lazító hatása a vegetatív idegrendszerre. A viscerális manipulációs fogásokkal kiegészülve, szorosan a Nervus vagus beidegzési területén lévő kötőszövetek lazításán keresztül, igen sok fajta hatást tudnak elérni. Minden a vagus hatással magyarázható…

Forrás:
Longer Exhalations Are an Easy Way to Hack Your Vagus Nerve

Feldolgozta
Molnár Angéla PT. MT, CST-T
Lelkes Zsófia

  • Comment (2)
  • Kedves Zsófia! Nekem egy állandó gyomor fájdalmam van amit Én a szorongásra plusz a vegetatív idegrendszerre vezetek vissza. Szedek Rivotrilt,de alapjában a gyomortáji fájdalom nem szűnik meg. Sok mindent kipróbáltam,de az állapotom változatlan. Szervi betegségek kizárva. Evvel élek félelmetes leírnom 18 éves korom óta most 57 éves vagyok. Várom megtisztelő válaszát. Üdv. Csaba!

    • Kedves Csaba, Sok mindentől lehet a panasza, érdemes megnézni, hogy a rekeszizom megfelelően működik-e, és a belső feszültségek hogyan hatnak erre. Ezt csak személyesen tudjuk megnézni egy állapotfelmérés alkalmával. Hogyha úgy érzi, vegye fel velünk a kapcsolatot, egyeztetünk időpontot és várjuk szeretettel.

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák