cim_nevjegy

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

1132. Budapest; Nyugati tér 5.
1. emelet 5. (30-as kapucsengő)

Fellélegzés testnek és léleknek

Egyik páciensünk lábujjtól nyakig tartó, összetett problémaláncolattal érkezett az EnerGentle rendelőbe, akivel mára eljutottunk odáig, hogy azt mondja: nincs konkrét mozgásszervi problémája. Mi kellett ehhez? A vele készült mini-riportból kiderül.

Égtelen csípőfájdalom, gerincsérv, sportolás mellékhatásai, gyerekkor óta tartó beszűkülések, lelki problémák, erőltetett tartás és ülőmunka… mindez elvezetett egy olyan állapotig, amikor már nem tudja az ember megmondani, hogy honnan ered a fájdalom, maximum gócpontokat tud azonosítani kisugárzásokkal. Fel is keresi a különféle mozgásszervi központokat, mindenféle megoldásokat nyújtó rendelőket és praxisokat, ahonnan sokszor csalódottan távozik, vagy újra és újra felbukkannak a megoldottnak hitt panaszok.

Páciensünkkel is így történt, 2 éve járt kezelésekre, ahol elsősorban a gerincsérvét és csípőfájdalmát kezelték, mint kiderült, eredménytelenül. Amikor hozzánk került, belépett egy más világba…

„A kezelés egy álom volt. Igen, azt hiszem inkább egy álom volt, mert különös módon minden összefüggést láttam és érzékeltem, amitől a fájdalmaim vannak és azokat hogyan tudom megoldani egy folyamat egészeként, de amikor kijöttem ebből az állapotból, minden elillant; mikor felébredsz reggel és nem emlékszel, mit álmodtál, de tudod, hogy valami csodálatos volt!” – mesélte élményeit 50-es éveiben járó férfi páciensünk.

Ahogy bontottuk ki a problémái gyökerét, arról számolt be, hogy olyan izmai ernyedtek el, amik már gyerekkora óta be voltak feszülve.

„Föllélegzés volt, amikor elernyedtek azok az izmok, amik olyan régóta voltak befeszülve, hogy már nem is tudtam, hogy léteznek!” – örvendezett. „Egy ajándék a kezelés a testemnek és a sejtjeimnek! De tudom, rájöttem, hogy a folyamat itt nem áll meg… Nekem is „öngyógyítanom” kell magam!”

Ma már csak „szinten tartásért és karbantartásért” jövök – mondja, miközben kihúzza magát, és hozzáteszi: „és a megerősítésért, hogy jó úton haladok a belső munkával is. Hiszen ez egy kettős játék: nekem is bele kell tennem a munkát, nekem is változnom kell ahhoz, hogy a panaszaim elmúljanak.”

Így van, a mozgásszervi problémák eredményes kezeléséhez az esetek nagy részében a páciensnek dolgoznia kell önmagán és önértékelésén is, amellett, hogy végzi a megbeszélt gyakorlatokat, és a rendszeres mozgást beépíti a mindennapokba, ami szintén a karbantartáshoz szükséges, hogy ne újuljanak ki a panaszok.  

„Ha képes vagyok hinni valamiben, az jó arányban be is szokott jönni.” – emelte ki páciensünk. „Tudom, hogy van feladatom, hol van az, és el is végzem azt. Ez egy örök körforgás. Ha érzelmileg nem vagyok a topon, és változtatok a fizikai reakcióimon, pl kihúzom magam, mint egy dalia, egyből elindul a javulás, jobban érzem magam. Ez a két részünk összefügg!”

Tehát páciensünk is érzi, hogy érzelmileg, lelkileg is meg kell érkeznie oda, ahová a teste már elindult. Vissza a daliához! Mi, az EnerGentle Manuálterápiában pont ezt a holisztikus szemléletet alkalmazzuk a terápiás kezelések során, amely a több-alkalmas kezelési ciklust jelenti az alkalmanként helyett. Mi irányt mutatunk és segítünk végig menni az úton, de a lépéseket a páciens helyett nem tudjuk megtenni. Az öngyógyítás a mindennapokban valósul meg.

Vélemény, hozzászólás

Kategóriák